Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Maďarsku začíná soud s pašeráky. Jsou obviněni z udušení 71 migrantů v dodávce

Itálie zachraňuje uprchlíky
Itálie zachraňuje uprchlíky
Foto: UNHCR

Kecskemét - V Maďarsku začal proces s gangem 11 mužů, kteří jsou obžalováni v souvislosti s kauzou udušení 71 migrantů v chladírenském voze. V případě prokázání viny jim hrozí až doživotní tresty.

Čtyři ze souzeného gangu pašeráků lidí - Afghánec a tři Bulhaři - čelí obžalobě z vraždy a prokuratura pro ně žádá doživotí. Pro zbylých sedm zločinců - vesměs Bulharů, z nichž jeden je libanonského původu - žalobci navrhují vězení v délce až dvaceti let, a vyhoštění.

Sedm desítek udušených lidí, většinou Syřanů, Iráčanů a Afghánců, mezi nimiž byly i čtyři děti a osm žen, objevila policie v Rakousku předloni 27. srpna v opuštěném vozidle u dálnice nedaleko hranic s Maďarskem.

Vyšetřování ještě na podzim téhož roku převzaly maďarské úřady, neboť pitvy provedené rakouskými odborníky prokázaly, že uprchlíci zemřeli už na maďarském území.

Tragického transportu se účastnili čtyři pašeráci, pro které prokurátoři navrhují doživotní vězení. Pokud jim soud tyto tresty uloží, budou mít podle zpřísněné novely maďarského trestního zákona z roku 2012 šanci dostat se na svobodu nejdříve za 25 let. Ostatní souzení byli členy pašerácké sítě, která tento i další ilegální transporty lidí organizovala. Obžaloba tvrdí, že tato skupina přepravila od maďarsko-srbských hranic do západní Evropy celkem kolem 1200 lidí a vydělala na tom statisíce eur (miliony korun).

Mluvčí župního soudu v Kecskemétu, který případ bude řešit, v květnu sdělila, že se počítá s přibližně 30 jednacími dny. Vynesení rozsudku se předpokládá koncem roku.

Témata:  uprchlíci Maďarsko soudy

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.