Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Řadoví Evropané chtějí konec imigrace muslimů, elity jsou proti

Muslimové
Muslimové
Foto: Pixabay

Londýn - Ze studie londýnského institutu Chatham House vyplývá, že 56 procent občanů deseti zemí EU chce zastavit přistěhovalectví ze států s převážně muslimským obyvatelstvem. Pro zastavení imigrace muslimů se vyslovilo ale pouze 32 procent členů elit.

Studie zkoumala mínění lidí v Belgii, Německu, Francii, Řecku, Itálii, Rakousku, Polsku, Španělsku, Maďarsku a v Británii. Na názory se výzkumníci ptali 10.000 reprezentativně vybraných občanů a současně 1800 názorových lídrů z politiky, médií, ekonomiky a občanské společnosti.

Pro 55 procent oslovených je evropský způsob života s tím islámským neslučitelný. 73 procent dotázaných podpořilo zákaz nošení burky. Tyto názory zastávají hlavně řadoví občané, jiné postoje zaujímají členové elit.

35 procent zástupců elity označilo evropský a islámský životní styl za neslučitelné. Zákaz zahalování obličeje na veřejných místech schvaluje 61 procent vyzpovídaných příslušníků elit.

Jako dobrou pro svou vlast označilo imigraci 57 procent členů elit oproti 24 procentům celkové populace. Třicet, respektive 35 procent příslušníků elit soudí, že přistěhovalectví zvýšilo kriminalitu, respektive zatížilo sociální systémy. V široké veřejnosti si to myslí 54, respektive 55 procent vyzpovídaných.

S kvótami na přerozdělování uprchlíků souhlasí 49 procent řadových občanů a 63 procent členů elit. Kvóty podporují hlavně obyvatelé zemí s největším počtem migrantů - 68 procent Řeků, 66 procent Italů a 62 procent Němců. Naopak v Maďarsku není proti jen 19 procent oslovených a v Polsku 15 procent.

Témata:  muslimové EU přistěhovalectví

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.