Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Saúdský král jmenoval nového korunního prince

Mecca Royal Hotel Clock Tower
Mecca Royal Hotel Clock Tower
Foto: Hotels.com

Rijád - Král Saúdské Arábie Salmán jmenoval dnes svého syna Muhammada bin Salmána (31) novým korunním princem. V této roli vystřídal sesazeného Muhammada bin Najífa. Muhammad byl také povýšen na místopředsedu vlády, přičemž zůstal ministrem obrany. V Mekce se má večer konat veřejný občanský slib poslušnosti novému korunnímu princi.

Povýšení Muhammada bin Salmána se sice očekávalo, ale oznámeno bylo překvapivě v době, když Rijád řeší krizi kolem Kataru a Íránu. Podle králova dekretu byl dosavadní korunní princ Muhammad bin Najíf uvolněn ze všech svých dosavadních funkcí.

Muhammad bin Salmán byl dosud jeho zástupcem, ale měl velké pravomoci, kromě jiného řídil operace své země v jemenské válce. Rozhodoval také o energetické politice a měl na starosti ekonomické reformy, které mají království pomoci vymanit své hospodářství ze závislosti na ropě.

Sadská Arábie už dva roky provádí reformy, snižuje štědré subvence a ohlásila plán částečné privatizace státní ropné společnosti Aramco. Muhammad bin Salmán loni ohlásil, že chce skoncovat se "závislostí" své země na těžbě ropy.

Jak napsala agentura Reuters, do Salmánova jmenování králem v roce 2015 byl jeho syn Muhammad v Saúdské Arábii téměř neznámý. Situace se ale za dva roky změnila a jeho portréty teď zdobí zdi, okna automobilů a jsou využívány k reklamě. Kromě toho, že dostal na starost ministerstvo obrany s jedním z nejvyšších rozpočtů na světě, stojí princi také v čele rady pro ekonomické a rozvojové záležitosti, což je skupina ministrů, kteří se každý týden scházejí a rozhodují o ekonomických a sociálních otázkách. Patří k nim školství, zdravotnictví a bytová výstavba. Princ Muhammad stojí rovněž v čele nejvyšší rady společnosti Aramco, což je pozice dosud svěřovaná technokratům, kteří nebyli členy královské rodiny.

Muhammad bin Salmán zaujímá jednoznačně kritický postoj k Íránu, který je dlouhodobým soupeřem Saúdské Arábie. V květnu princ řekl, že Írán usiluje o to získat kontrolu nad islámským světem a šířit šíitskou doktrínu.

I když je v Saúdské Arábii princ Muhammad populární, je také kritizován za vedení války v Jemenu.

Saúdská Arábie je islámská absolutní monarchie. Základem právního systému je šaría. Islámským právem by se podle ústavy, kterou představují korán a sunna, měl řídit i král, ten má ale i poslední slovo v ústavních sporech. Výkonnou moc představuje panovník. Ten zastává i funkci předsedy vlády, kterou každé čtyři roky jmenuje on sám a je v ní několik členů královské rodiny.

Pětkrát denně probíhá modlitba v délce 20-30 minut, během které jsou všechny úřady, obchody a restaurace zavřené. Časy modliteb nejsou stálé. Jejich časy jsou publikovány v místním denním tisku, existuje i řada aplikací pro chytré telefony.

Praktikovat jiné než muslimské náboženství je povoleno pouze v soukromí. Není dovoleno nosit viditelně křížek na krku, oslavovat na veřejnosti Vánoce či Velikonoce, nebo jinak ”propagovat” jakékoliv jiné náboženství než islám. Nemuslimové nemají přístup do měst Mekka a Medína a dalších muslimských významných míst.

Ženy na veřejnosti povinně nosí dlouhý plášť, tzv. abáju, a zakrývají si vlasy. V případě mužů není vhodné nošení krátkých kalhot či tílka bez rukávů, upozorňuje MZV ČR. Nad dodržováním chování v souladu s islámským učením dohlíží náboženská policie - mutawa. V současné době je pracovník náboženské policie povinen předložit svůj identifikační průkaz a legitimovat případného viníka může pouze za přítomnosti policie.

Témata:  Saúdská Arábie Salmán

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 8:44

Izrael v noci zaútočil na Írán, tvrdí tisk

Izrael v noci na pátek zaútočil na Írán. Uvedla to americká média s tím, že jde o odvetu za jeho víkendový útok.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Hamás - zkratka pro Hnutí islámského odporu

Příměří s Hamásem se vzdaluje? Hnutí zvažuje stěhování z Kataru

Politické křídlo palestinského hnutí Hamás zvažuje přesun z Kataru, napsal americký deník The Wall Street Journal s odvoláním na své zdroje. Podle listu by stěhování zřejmě dále ohrozilo jednání o příměří mezi Hamásem a Izraelem, protože je zprostředkovává právě Katar, kde dlouhodobě pobývá lídr hnutí Ismáíl Haníja.