Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nizozemská policie zadržela kvůli terorismu 18letého mladíka, šířil videa IS

Nizozemí
Nizozemí
Foto: Pixabay

Utrecht - Nizozemská policie zadržela mladíka (18), kterého podezřívá z šíření propagandy Islámského státu (IS). V úterý soudce rozhodl, že muž, jehož totožnost úřady nezveřejnily, zůstane přinejmenším dva týdny ve vazbě.

Policisté mladíka zadrželi v Utrechtu na základě informací od tajných služeb už minulý čtvrtek týden. Na internetu šířil mimo jiné videa zobrazující násilí, uvedla prokuratura. Policie prověřuje také podezření, že přes internet radil dalším lidem, jak sestrojit výbušné zařízení.

Nizozemské úřady jsou delší dobu v pohotovosti kvůli nebezpečí teroristického útoku v zemi. Druhý nejvyšší stupeň ohrožení v zemi panuje od března 2013.

Občané, kteří se kvůli upadajícímu vlivu IS stále častěji vrací z Blízkého východu do vlasti, jsou hrozbou. Nizozemsko odhaduje, že do Sýrie a Iráku odjelo bojovat v řadách islamistů asi 270 jeho občanů.

Témata:  Nizozemí Islámský stát

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 16:38

Češi budou ve volbách do europarlamentu vybírat ze 30 uskupení

Všech 30 registrovaných uskupení bylo připuštěno k účasti v nadcházejících volbách do Evropského parlamentu v České republice. Ministerstvo neodmítlo žádnou z přihlášených kandidátních listin, s výjimkou jedné, která byla podána po uplynutí stanovené lhůty. Volby se budou konat 7. a 8. června.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy