Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Boje mezi muslimy a křesťany ve Středoafrické republice pokračují, zemřelo už 100 lidí

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Reprofoto Al-Jazeera

Bangui - Vláda Středoafrické republiky v pondělí podepsala s 13 křesťanskými i muslimskými povstaleckými skupinami dohodu o příměří. Klid zbraní ale nepřišel. Bilance mrtvých, kteří zahynuli při úterních bojích ve městě Bria vystoupila na 100.

Několik desítek lidí bylo při úterních střetech zraněno a převezeno do nemocnice, kterou spravují Lékaři bez hranic (MSF), uvedl starosta Maurice Balekouzou.

Počet mrtvých podle katolické mise ve městě Bria může přesáhnout 100, protože se zatím mnoho těl nepodařilo kvůli bezpečnostní situaci odvézt z ulic města.

Svědci incidentu uvedli, že boje propukly mezi křesťanskou milicí anti-Balaka a povstalci ze skupiny známé jako FPRC. Ta dříve tvořila součást muslimského hnutí Séléka.

Násilí ve Středoafrické republice vypuklo v roce 2013, když skupina Séléka dobyla hlavní město Bangui a přinutila někdejšího prezidenta Françoise Bozizého uprchnout. V reakci na násilí páchané touto skupinou krátce nato vznikly křesťanské milice a boje eskalovaly.

Na přelomu let 2015 a 2016 se ve Středoafrické republice sice uskutečnily prezidentské volby, boje ale pokračovaly. Nepokoje už si vyžádaly tisíce mrtvých a zhruba pětina populace byla nucena opustit své domovy.

Témata:  Středoafrická republika násilí

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 14:18

Ukrajina získá systém Patriot od Řecka. Výměnou za americké záruky a kompenzaci

Řecko změnilo svůj postoj ohledně poskytnutí protivzdušné obrany Ukrajině. Nyní se rozhodlo, že systém Patriot Kyjevu poskytne, minimálně jeden.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy