Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Unesení cizinci žádají na videu o výměnu za vězněné bojovníky Talibanu

Šéf pákistánského Taibanu Hakimulláh Mahsúd
Šéf pákistánského Taibanu Hakimulláh Mahsúd
Foto: AFP

Kábul – Loni v srpnu uneslo radikální islamistické hnutí Taliban dnes zveřejnilo video dva cizince - Australana Timothyho Weekse a Američana Kevina Kinga. Teď se oba zajatci objevili na videu, které skupina zveřejnila na internetu.

Unesení muži na videu žádají vlády svých zemí, aby pomohly vyjednat jejich výměnu za několik uvězněných bojovníků Talibanu. Informovala o tom agentura Reuters, pravost videa se ale nepodařilo ověřit z nezávislých zdrojů.

Islamisté ze skupiny Taliban unesli australského pedagoga z Americké univerzity v Kábulu Weekse a jeho amerického kolegu Kinga loni v srpnu poblíž univerzity. V září se je podle Reuters pokusily americké speciální jednotky osvobodit, ale nenašly je na místě, které tajné služby vypátraly.

Podobné video s těmito dvěma unesenými pedagogy bylo zveřejněno už letos v lednu. Nová nahrávka podle slov rukojmích pochází z 16. června.

Témata:  Tálibán únos / rukojmí USA

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 10:02

Izrael kritizuje zprávu o neutralitě UNRWA

Izrael kritizuje zprávu o neutralitě Agentury OSN pro palestinské uprchlíky (UNRWA). Ta přišla v pondělí s informacemi, že Tel Aviv nikdy nevyjádřil obavy ze zaměstnanců UNRWA, jejichž seznam dostává každoročně od roku 2011.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy