Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zametali jsme pod koberec zneužívání, přiznala anglikánská církev

Vlajka Velké Británie
Vlajka Velké Británie
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Londýn - Anglikánská církev přiznala, že pomáhala zamést pod koberec dlouhodobé sexuální zneužívání ze strany jednoho ze svých biskupů Petera Bally. Ten dostal v říjnu 2015 36 měsíců vězení, když přiznal, že v 70. až 90. letech zneužil 18 chlapců a mladých mužů ve věku 17 až 25 let.

Arcibiskup Justin Welby, který je nejvýše postaveným duchovním v anglikánské církvi, prohlášení učinil u příležitosti zveřejnění zprávy o kauze biskupa Bally. Tomu je nyní 85 let.

Zpráva kritizuje bývalého arcibiskupa z Canterbury George Careyho, který duchovní úřad zastával v letech 1991 až 2002. Církev pod jeho vedením nedokázala mnoho let patřičně reagovat na zneužívání.

Samotný Carey obdržel po Ballově prvním zadržení v roce 1992 sedm dopisů s informacemi o zneužívání, které ale nepředal policii.

Welby se dnes Ballovým obětem jménem církve znovu omluvil a vyjádřil lítost, že církev v minulosti nebyla schopna pomoci těm, kdo měli odvahu a  o sexuálním zneužívání začali mluvit.

Témata:  Velká Británie církev pedofílie

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:02

Rusko zabilo Alexeje Navalného. Putin je nelegitimní prezident, oznámila Rada Evropy

Parlamentní shromáždění Rady Evropy (PACE) jednomyslně přijalo rezoluci, v níž viní ruský stát ze smrti opozičního politika Alexeje Navalného ve vězení a znovu vyjadřuje své přesvědčení, že Vladimir Putin je nelegitimním prezidentem.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy