Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Porošenko promluvil: Kolik Rusů a jejich tanků bojuje na východě Ukrajiny?

Ukrajinská armáda
Ukrajinská armáda
Foto: mil.gov.ua **www.mil.gov.ua**

Washington/Kyjev – Ukrajinský prezident Petro Porošenko je na návštěvě ve Spojených státech. Při té příležitosti poskytl rozhovor americké stanici Fox News. V něm mluvil například o Rusech bojujících na východě Ukrajiny.

Porošenko pro Fox News uvedl, že v obydlených oblastech na Ukrajině je rozmístěno více než 40.000 ruských pravidelných jednotek a Ruskem podporovaných vojenských sil. „Máme velmi dobře koordinovanou výměnu zpravodajských informací s NATO, s USA i s našimi evropskými partnery. V současné době máme na svém území více než 3.000 pravidelných ruských vojsk a další Ruskem ovládané bojovníky. To vše dohromady dělá než 40.000 lidí,“ tvrdí Porošenko.

Informoval také o přítomnosti ruské vojenské techniky v obydlených oblastech. „A máme více [ruských] tanků, více raketových odpalovacích systémů, více dělostřelectva na okupovaném území, než má Bundeswehr v Německu,“ dodal.

Porošenko se při návštěvě USA také sešel se svým americkým protějškem Donaldem Trumpem. Po jednání uvedl, že Ukrajině se od prezidenta USA dostalo silné podpory. Novinářům podle tiskové agentury Interfax-Ukrajina řekl, že je s výsledky setkání spokojen. Bílý dům vzápětí v prohlášení uvedl, že oba státníci spolu mluvili třeba o způsobu, jak mírovou cestou vyřešit konflikt na Ukrajině.

„Získali jsme silnou podporu z americké strany, ať už jde o suverenitu, územní celistvost nebo nezávislost našeho státu," řekl Porošenko podle Interfax-Ukrajina. Dodal, že s americkým prezidentem mluvil mimo jiné o vojenské a technické spolupráci. Trump v minulosti vyzýval ke zlepšení vztahů USA a Ruska, což v Kyjevě vyvolalo obavy, že Washington nedostojí svým slibům a přestane podporovat prozápadní ukrajinskou vládu.

Témata:  Petr Porošenko Ukrajina Ukrajinská krize Rusko

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy