Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Itálii trápí počasí: Na severu země byl kvůli horku a suchu vyhlášen stav nouze

Vlajka Itálie
Vlajka Itálie
Foto: Pixabay

Řím - Na severu Itálie byl kvůli vysokým teplotám a suchu vyhlášen stav nouze. Hladina nejdelší italské řeky Pád poklesla o 65 procent oproti normálu. Potíže s nedostatkem vody hlásí i Sicílie a Sardinie.

Za malé zásoby vody může velmi suché jaro, které bylo podle meteorologů druhé nejsušší od roku 1800.

Italská vláda vyhlásila stav nouze v okolí měst Parma a Piacenza na severu země a uvolnila 8,65 milionu eur (asi 227 milionů Kč) na pomoc zemědělcům. Ti už vyčíslili škody na téměř jednu miliardu eur (asi 26,3 miliardy Kč). To se podle sdružení zemědělců odráží i na růstu cen.

S vedry se v uplynulých dnech potýkala také Francie. Meteorologové očekávají, že dnes by měla horka na většině území polevit.

Během bouřek, které ve čtvrtek a v noci na dnešek zasáhly především Německo a Česko, bylo zaznamenáno téměř půl milionu blesků, uvedl server severe-weather.eu.

Témata:  Itálie sucho počasí

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy