Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Krize na obzoru? Berte vznesené požadavky vážně, vzkazují SAE Kataru

Katar
Katar
Foto: Pixabay

Daudá - Některé arabské země předložily Kataru 13bodový seznam požadavků. Není sice jasné, co bude následovat, pokud nebudou splněny, státní tajemník pro zahraniční politiku Spojených arabských emirátů Anvar Karkáš dnes ale doporučil Kataru, aby seznam bral vážně. Do krize se rázně vložilo Turecko.

Odborníci upozorňují, že zatímco některé z požadavků jsou zřejmě oprávněné, další bude Katar plnit jen obtížně. Především omezení vztahů s Íránem je pro Dauhá nemyslitelné - obě země provozují plynová naleziště v těsné blízkosti.

Katar zatím na požadavky nereagoval a komentovaly je dosud jen SAE a Turecko. Seznam nebyl ani zveřejněn oficiálně, agentury AP a Reuters jej získaly od Kuvajtu.

Karkáš obvinil Katar, že nechal požadavky záměrně "uniknout" do médií a že si "od toho Dauhá slibuje, že tak zmaří zprostředkovatelské úsilí" o urovnání konfliktu. Kuvajt patří k zemím, které se o to pokoušejí. "Bylo by moudřejší, kdyby Katar ty požadavky a obavy sousedů bral vážně. Jinak bude 'rozvod' dokončen," napsal na twitteru Karkáš.

S Katarem za jeho politiku přerušily vztahy Saúdská Arábie, Bahrajn, Egypt a SAE a okolní státy pak uzavřely své hranice a zavedly sankce včetně dopravních, což komplikuje zásobování Kataru.

Turecký ministr obrany Fikri Işik dnes odmítl jakékoli požadavky na uzavření turecké vojenské základny v Kataru. Do Dauhá ve čtvrtek dorazilo v rámci dohody o vojenské spolupráci několik obrněných vozidel turecké armády a 23 vojáků. Dosud v Kataru bylo 88 tureckých vojáků. Společné cvičení armád obou zemí má být zahájeno po muslimském svátku íd al-fitr, který začne o víkendu. Podle tureckého tisku by Turecko mohlo do Kataru vyslat až 1000 vojáků a základna by mohla být posílena i o letectvo.

Témata:  Katar Spojené arabské emiráty Turecko

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 19:55

Právníci Navalného zůstanou ve vyšetřovací vazbě další dva měsíce

Soud v Moskvě rozhodl, že právníci zesnulého ruského opozičního politika Alexeje Navalného zůstanou ve vyšetřovací vazbě další dva měsíce. Oznámila to stanice Rádio Svobodná Evropa (RFE/RL).

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy