Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Při sérii útoků v Pákistánu zahynulo téměř 30 lidí

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Reprofoto internet

Islámábád - Tři bombové útoky v Pákistánu si dnes vyžádaly na 30 mrtvých a desítky zraněných. K jednomu z atentátů se přihlásila frakce pákistánského Talibanu Džamáate Ahrár.

Nejméně 13 lidí, včetně několika policistů, zahynulo při útoku ve městě Kvéta, hlavním městě neklidné jihozápadní provincie Balúčistán. Dalších nejméně 15 obětí si vyžádaly dvě exploze na tržišti ve městě Paračinar na severozápadě země.

Výbuchy na tržišti od sobě dělily tři minuty. Lidé na trhu nakupovali jídlo na iftár - dobu po západu slunce, kdy během ramadánu nemusí držet půst. Druhá exploze nastala poté, co ostatní přispěchali na pomoc raněným. K útoku v Paračinaru se zatím nikdo nepřihlásil.

Při útoku ve městě Kvéta dnes explodovalo auto napěchované výbušninami ve chvíli, kdy ho policisté kontrolovali. Podle agentury DPA je šest obětí z řad civilistů, dalších šest mrtvých jsou policisté a třináctou obětí je řidič vozidla, v němž byla nálož umístěna.

K atentátu se přihlásila frakce pákistánského Talibanu, která má na svědomí již několik velkých útoků z minulosti. Loni se například přiznala k odpovědnosti za pumový atentát, při němž na Velikonoce ve městě Láhaur ve veřejném parku zahynulo přes 70 osob.

Balúčistán je od roku 2004 také dějištěm konfliktu mezi separatisty a pákistánskou armádou. Bojovníci za nezávislost obviňují vládu, že sice v provincii těží přírodní zdroje, ale ze získaných prostředků nic nedává na zlepšení situace chudého obyvatelstva.

Témata:  teroristické útoky v Pákistánu Pákistán Tálibán

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 16:34

Francouzská policie zadržela 16letého přivržence IS, který chtěl útočit během olympiády

Francouzské orgány činné v trestním řízení zadržely a začaly vyslýchat 16letého chlapce, který avizoval, že chce spáchat útok během letní olympiády v Paříži. Policie u něj našla slib věrnosti teroristické síti Islámský stát (IS). Případ převzala prokuratura, která se zabývá teroristickými činy, informovala ve středu francouzská zpravodajská televize BFM.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy