Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Liberální hodnoty a korektnost Západu spasí svět? Podle některých ho zahubí

Islámský stát
Islámský stát
Foto: Reprofoto YouTube

Pokud nebudeme terorismus nazývat pravým jménem, extremisté, jakými jsou organizace Islámský stát či radikální islamisté, využijí západní liberální hodnoty a politickou korektnost proti Západu, varuje Jennifer Breedonová, právnička zabývající se mezinárodním trestním právem. Expertka na extremismus s tímto názorem vystoupila v rozhovoru pro server RT.

Teroristický útok je teroristický útok

Americká FBI vyšetřuje pobodání policejního příslušníka na letišti v Michiganu jako možný teroristický útok. Pachatel, držitel kanadského pasu, údajně křičel "Alláhu akbar" (bůh je velký) a bodl policistu do krku. Ten následně skončil se zraněním v nemocnici, ale jeho stav je naštěstí stabilizovaný.

Úřady nicméně dlouho odmítaly potvrdit, že incident prošetřují jako potenciální teroristický čin. Co o této situaci soudí právnička?

"Skutečně, vidíme to v médiích napříč Západem, nejen v USA, ale zajisté i v USA, vidíme to však také v Evropě," konstatuje Breedonová. Jako příklad uvádí teroristický útok v britském  Manchesteru, o kterém se dlouho hovořilo jako o pouhém "výbuchu".

Také v případě Michiganu expertka zaznamenala nejméně tři zprávy, podle nichž pachatel "něco"křičel, když pobodal policejního příslušníka. "A to je šílené, musíme to nazývat pravým jménem - je to teroristický útok...ale my to odmítáme jen vyslovit," kritizuje Breedonová.     

Podle názoru odbornice přesně takový přístup - tedy ctění liberálních hodnot - využívají extremisté, jako například organizace Islámský stát, její stoupenci či radikální islamisté, v boji proti Západu, především pak proti Spojeným státům a Evropě. Jelikož se snažíme být politicky korektní a velmi nám jde o to, abychom neurazili žádnou skupinu osob, neříkáme ani pravdu o tom, k čemu dochází, míní právnička.

Společným cílem islamistů je rozvrat Západu

Čím více dochází k vzájemně izolovaným útokům, tím více se zdá, že policejní složky mají problém určit motivaci stojící za takovými činy. Domnívá se tedy Breedonová, že poslední vlna násilností nějak ovlivní naše obecné chápání terorismu?  

"Myslím si, že bychom to nyní měli pochopit," odpovídá expertka. Vysvětluje, že existuje mnoho zemí, kde k takovým událostem nedochází. Útoky ale vidíme na Západě, ve velmi liberálních a demokratických společnostech, které se pečlivě snaží nikoho neurážet, poukazuje odbornice.   

Posledních osm let platí ve Spojených státech politika, která zakazuje tamním bezpečnostním složkám prověřovat náboženské aspekty stojící za útoky extremistů, tvrdí Breedonová. To podle ní znamená, že police nemůže vyšetřovat jakýkoliv druh náboženského extremismu.

Z tohoto důvodu probíhají teroristické útoky na Západě, jelikož teroristé takové situace dokážou využívat, domnívá se právnička. Vyjadřuje nicméně naději, že si policejní složky začnou tento vzorec uvědomovat. "Protože vidíme ty situace, kdy (policisté) vystoupí a řeknou, že zatím neznají (pachatelovu) motivaci," tvrdí Breedonová.   

Pokud jste napojeni na Islámský stát či na jiné islámské extremisty, vždy budete mít totožnou motivaci a úmysly, tedy přivodit rozvrat Západu, deklaruje odbornice. Dodává, že Západ ze sebe nicméně činí velmi snadný cíl.

"Především v Evropě a ve Spojených státech skutečně nevyšetřujeme, případně si nedovolujeme podívat se na (věc) ve strachu, že urazíme lidi nebo urazíme jejich víru," uzavírá rozhovor Breedonová.  

Témata:  terorismus Islámský stát

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 20:34

Rusko poslalo na Zelenského atentátníka. Sbíral informace

Polská policie ve středu zatkla muže podezřelého, že poskytoval pomoc ruské vojenské rozvědce GRU při plánování možného atentátu na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Tuto informaci zveřejnila polská prokuratura na svém webovém portálu. Podezřelému hrozí až osm let odnětí svobody.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy