Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Tragické volby na Filipínách, při útocích zemřelo nejméně 10 lidí

Násilí
Násilí
Foto: Pixabay

Manila - Na Filipínách se dnes konaly prezidentské, parlamentní a místní volby. Hlasování provázela řada násilných incidentů, zemřelo nejméně deset lidí.

Ozbrojenci při útocích napadali hlasovací místnosti, automobily a kradli přístroje na sčítání hlasů, sdělila policie. Místní úřady však uvedly, že šlo o oddělené incidenty a že hlasování, k němuž bylo přizváno 54 milionů oprávněných voličů, mělo celkově klidný průběh.

Rodrigo Duterte (71), jemuž pro jeho vystupování přezdívají "asijský Trump", měl v předvolebních průzkumech náskok zhruba deset procentních bodů před ostatními kandidáty. Nejvíce se mu blížila senátorka Grace Poeová. Podle filipínské legislativy se prezidentem stane ten, kdo získá nejvíce hlasů, bez ohledu na to, zda mu dá hlas většina voličů.

V čele této stomilionové země tak zřejmě stane muž, jenž například slíbil obnovení trestu smrti či pohrozil rozpuštěním parlamentu, který by se chtěl pokusit ho sesadit. "Slibuji všem mizerům, kteří obchodují s drogami, že je zabiju. Nejsem trpělivý člověk, neznám žádnou střední cestu. Buď zabijete vy mě, nebo já vás, vy idioti," řekl Duterte v sobotu na posledním předvolebním shromáždění v Manile.

K Duterteově popularitě přispívá znechucení Filipínců vládnoucí elitou, která si nedokázala poradit s korupcí a chudobou.

Na Filipínách se dnes konaly i volby parlamentní, v nichž se rozhoduje o polovině z 24 senátorů a o celé dolní komoře Kongresu. Filipínci volili i guvernéry a městská zastupitelstva. Oficiální výsledky by měly být známy nejdříve za 24 hodin.

Při nejhorším útoku bylo dnes časně ráno zastřeleno sedm stoupenců jednoho z kandidátů na starostu blízko metropole Manily ve městě Rosario, které je podle policie nechvalně proslulé politicky motivovaným násilím.

V malém chudém městě Guindulungan na jihu země, kde někteří politici mají svou soukromou armádu, byl jeden z voličů zastřelen přímo ve volební místnosti, uvedla policie. Při granátovém útoku na tržiště ve městě Cotabato byl usmrcen kolemjdoucí. V severní provincii Abra se strhla přestřelka mezi stoupenci dvou kandidátů na starostu, která si vyžádala jednoho mrtvého a dva zraněné.

Témata:  Filipíny násilí

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:36

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy