reklama

Jde o velmi vzácnou variaci genu spojenou s nižší úrovní špatných tuků a s nižší úrovní triglyceridů v krvi, kterou mají obyvatelé obcí Zoniana a Anogia na severu Kréty. Pastýři a zemědělci z těchto vesnic prakticky neznají mrtvici, infarkt ani kardiovaskulární choroby, přestože jejich strava je bohatá na živočišné tuky.

Obyvatelé obou vesnic trpí sice cukrovkou stejně jako celková populace Řecka, ale zdá se, že se u nich neprojevují žádné důsledky této nemoci. Například diabetická nefropatie, což je chronické onemocnění ledvin, které je způsobeno vlivem dlouhodobě zvýšené glykemie.

Co je tedy v jejich genech jiného?

Odpověď na to se pokusili dát vědci z britského institutu Wellcome Trust Sanger pod vedením Eleftherii Zegginiové. Identifikovali novou genetickou variaci nazývanou rs145556679, která má tu významnou vlastnost, že chrání srdce a snižuje úroveň špatných tuků v krvi. Zdá se, že jde o unikátní variaci, kterou mají obyvatelé zmíněných dvou krétských vesnic.

Aby vědci variaci zjistili, sekvenovali genom 250 obyvatel krétských vesnic a srovnávali ho s DNA 3200 jiných Řeků. "Studie ukázala význam sledování celého genomu, aby tak bylo možno lépe rozpoznat genetickou architekturu populace," uvedla Zegginiová. "Tímto způsobem nalézáme nové genetické variace, které jsme dříve nikdy neviděli. To má velký význam pro charakteristiky spojené s kardiovaskulárními chorobami, které jsou nejběžnější příčinou smrti ve světě," dodala.

"Díky studiu populací, které žijí izolovaně, můžeme vidět vzácné genetické variace, které hrají významnou roli v lidských nemocech," řekl jeden z autorů studie Lorraine Southam.