Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Brusel možná zítra vyměří Googlu rekordní pokutu

Logo společnosti Google
Logo společnosti Google
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Paříž - Evropská komise pravděpodobně již v úterý vyměří americké internetové společnosti Google rekordní pokutu za porušování antimonopolních pravidel.

Agentuře Reuters to dnes řekly zdroje obeznámené se situací, přesnou výši pokuty však nesdělily. Brusel se k této informaci odmítl vyjádřit. Agentura Reuters již začátkem června informovala, že komise chce Google pokutovat ještě před svou srpnovou dovolenou.

Pokuta se má týkat obvinění z dubna 2015. Evropská komise tehdy uvedla, že Google ve výsledcích internetového vyhledávání systematicky zvýhodňuje vlastní produkt umožňující srovnávání nákupních nabídek, čímž poškozuje konkurenci i spotřebitele. Google je nejoblíbenějším internetovým vyhledávačem na světě.

Doposud nejvyšší pokutu vyměřila komise v roce 2009 americkému výrobci čipů Intel, a to ve výši 1,06 miliardy eur (téměř 28 miliard Kč). Komise může v případě porušování antimonopolních pravidel vyměřit firmám pokutu ve výši až deseti procent jejich celosvětových tržeb, což by v případě Googlu odpovídalo zhruba devíti miliardám dolarů (kolem 211 miliard Kč). Neočekává se však, že by pokuta dosáhla takovéto úrovně.

Témata:  Google EU

Aktuálně se děje

9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy