Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Brazilská prokuratura obvinila prezidenta Temera z korupce, o jeho vydání rozhodnou poslanci

Brazilská vlajka
Brazilská vlajka
Foto: Pixabay

Brasília - Brazilská generální prokuratura v pondělí obvinila prezidenta Michela Temera z přijímání úplatků. O osudu hlavy státu rozhodnou v dlouhém procesu poslanci a nejvyšší soud. Politik může skončit za mřížemi až na 12 let.

Podle agentury AP jde o první případ, kdy úřadující hlava státu této největší latinskoamerické země čelí obvinění z trestného činu.

Formální obžalobu prezidenta z "pasivní korupce" doručil generální prokurátor Rodrigo Janot nejvyššímu soudu. Žalobu nyní posoudí soudce Edson Fachin, pověřený tímto případem, a rozhodne, zda ji předá poslancům. Pokud ji dolní komora dvoutřetinovou většinou schválí, bude prezident dočasně odvolán a ve lhůtě 180 dnů se bude žalobou zabývat nejvyšší soud. Ten pak může Temerovi vyměřit i trest vězení.

Poslanci Temerovy koalice jsou si ale podle AP jisti, že mají v parlamentu potřebný počet hlasů, aby celý proces zablokovali. Pokud se nenajdou dvě třetiny poslanců, které Temerovi vyjádří podporu, převezme dočasně pravomoci hlavy státu jeho spojenec a předseda dolní komory Kongresu Rodrigo Maia. I ten je ale podle brazilského tisku vyšetřován kvůli korupci.

Podle aktuálního obvinění přijal Temer přímo, či přes prostředníky v období mezi letošním březnem a dubnem úplatek půl milionu brazilských realů (3,5 milionu Kč). Dostat ho měl od brazilského podnikatele Joesleyho Batisty, šéfa velkého masokombinátu JBS. Batista čelí vyšetřování kvůli korupci v kauze kolem zkaženého masa.

Korupční kauza kolem prezidenta Temera vypukla v polovině května, když brazilský tisk informoval o nahrávce Temerovy březnové schůzky s podnikatelem Batistou. Temera na nahrávce Batistu informuje, že zaplatí bývalému předsedovi dolní komory parlamentu Eduardu Cunhovi za mlčení, a Temer s tím podle výkladu brazilského tisku souhlasí. Cunha, jenž býval vlivným mužem Temerovy politické strany, byl zatčen loni v říjnu a letos odsouzen k 15 letům a čtyřem měsícům vězení za korupci. Peníze měl dostat za to, aby nevypovídal výměnou za snížení trestu.

Témata:  Michel Temer Brazílie korupce

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 11:46

Ruské regiony ruší kvůli Ukrajině vojenské přehlídky k oslavě Dne vítězství

Nejméně pět ruských regionů se rozhodlo zrušit vojenské přehlídky k oslavě Dne vítězství, kterým si Rusko připomíná sovětské vítězství nad nacistickým Německem dne 9. května. Tato opatření jsou reakcí na hrozbu útoků z Ukrajiny, s níž Rusko vede více než dva roky válečný konflikt, informoval server The Moscow Times.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy