Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Brazilští poslanci podpořili prezidenta Temera, kvůli korupci souzen nebude

Brazilská vlajka
Brazilská vlajka
Foto: Pixabay

Brasília - Poslanci brazilského parlamentu se ve středu večer postavili na prezidenta Michela Temera, který je podezřelý z rozsáhlé korupce. Hlava státu se tak soudu vyhne.

Pozdně večernímu hlasování předcházela vypjatá emotivní debata, při níž se Temerovi odpůrci pokoušeli všemožně oddálit hlasování, aby získali na svou stranu další poslance.

"Temer je křivák a měl by si vyřešit svou situaci před spravedlností. Brazílii by neměla vládnout banda kriminálníků," řekl Elvino Bohn Gass, poslanec levicové Strany pracujících, z níž pocházela před rokem sesazená prezidentka Dilma Rousseffová. Temerovi stoupenci naopak argumentovali tím, že pro stabilitu země není možné, aby se každou chvíli měnil prezident.

Temer byl jako vůbec první úřadující prezident Brazílie v červnu obžalován z přijímání úplatků, které údajně dostával od šéfa masokombinátu JBS vyšetřovaného kvůli korupci. Letos na jaře podle obžaloby obdržel v přepočtu zhruba 3,5 milionu korun. Prezident veškerá obvinění odmítá.

Při hlasování získal na svou stranu 263 přítomných poslanců, zatímco pro jeho vydání soudu se vyslovilo 227 zákonodárců. "Poslanecká sněmovna, která zastupuje brazilský lid, se vyjádřila jasně a nezpochybnitelně. Tohle není žádné osobní vítězství, to je vítězství demokratického právního státu," prohlásil Temer v televizním projevu. Zároveň zdůraznil, že se chce nyní zaměřit na zásadní ekonomické reformy, které obnoví v zemi hospodářský růst.

Témata:  Brazílie Michel Temer

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 9:38

Zvyšujete jaderné napětí, obvinila Čína alianci AUKUS

Čínský ministr zahraničí Wang Yi obvinil země zapojené do bezpečnostního paktu AUKUS z vyvolávání rozporů a zvyšování rizika šíření jaderných zbraní v oblasti jižního Tichomoří. Informovala o tom agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy