reklama

Podle agentury Reuters ochranka použila proti útočníkovi varovné výstřely. Pak střílela přímo na vozidlo, když řidič nechtěl zastavit. Podle bezpečnostních složek je zřejmě pachatel nezletilý.

Brazilský nejvyšší soud včera odeslal dolní komoře parlamentu obžalobu proti Temerovi. Obžalobu prezidenta z "pasivní korupce" doručil nejvyššímu soudu generální prokurátor Rodrigo Janot. Spis dostal předseda dolní komory Kongresu Rodrigo Maia, který je Temerovým spojencem.

Temer již v úterý obvinění označil za fikci a za útok na svou osobu a na celou Brazílii. Funkce se prý dobrovolně nevzdá a zemi povede dál.

O prezidentově osudu nyní rozhodnou poslanci a nejvyšší soud. Pokud dolní komora dvoutřetinovou většinou obžalobu schválí, bude Temer dočasně odvolán a ve lhůtě 180 dnů se bude kauzou zabývat nejvyšší soud. Ten pak může hlavě státu vyměřit až 12letý trest vězení.

Podle aktuálního obvinění přijal Temer přímo či přes prostředníky v období mezi letošním březnem a dubnem úplatek půl milionu brazilských realů (3,5 milionu Kč). Dostal ho prý od brazilského podnikatele Joesleyho Batisty, šéfa velkého masokombinátu JBS. Batista čelí vyšetřování kvůli korupci v kauze kolem zkaženého masa.