Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Brazilský prezident Temer požádal nejvyšší soud o sesazení generálního prokurátora

Brazílie
Brazílie
Foto: INT

Brasília - Brazilský prezident Michel Temer požádal nejvyšší soud, aby zbavil úřadu generálního prokurátora Rodriga Janota. Podle prezidenta Janot překračuje ústavní pravomoce, informovala agentura EFE.

Janot letos obvinil prezidenta Temera z korupce a vyšetřuje i další případy, v nichž by prezident mohl být obžalován.

"Je veřejně známo, že činy generálního prokurátora v případech, které se týkají prezidenta republiky, překračují hranice ústavy a legitimity," tvrdí Temerův právník Antonio Mariz v dokumentu, který v úterý předal nejvyššímu soudu.

Janot, jehož mandát končí v září, obvinil v červnu prezidenta Temera z přijímání úplatků. Obžalobu tento měsíc zamítli poslanci, generální prokuratura ale vyšetřuje další dva případy, v nichž by mohla vůči hlavě státu vznést obžalobu. Jedním z nich je maření vyšetřování v obří korupční kauze kolem firmy Petrobras a druhým je nezákonné spolčení.

Temerovi právníci tvrdí, že prokurátor Janot je "posedlý" hledáním usvědčujících důkazů proti prezidentovi. Při různých příležitostech prý používá rétoriku a nepodložené důkazy, které svědčí o "evidentním nepřátelství" Janota vůči prezidentovi.

Temer byl jako vůbec první brazilský prezident v červnu obžalován z přijímání úplatků, které údajně dostával od šéfa masokombinátu JBS vyšetřovaného kvůli korupci. Letos na jaře podle obžaloby obdržel Temer v přepočtu zhruba 3,5 milionu korun. Prezident veškerá obvinění odmítá.

Témata:  Brazílie Michel Temer

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 13:13

Zimní počasí v Česku: Od dopoledne sněží, ústav aktualizoval výstrahy

Do českých hor i nížin se vrátila zima, ve vyšších polohách už od dopoledne sněží. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) v pátek upřesnil výstrahu před novou sněhovou pokrývkou a mrazem ve vegetačním období. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy