Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Švédové mají strach z ruských raket. Připravují důrazné protiopatření

Raketová baterie Patriot
Raketová baterie Patriot
Foto: NATO

Stockholm – Švédsko má v plánu nahradit všechny stárnoucí systému protivzdušné ochrany. Stockholm mluví o tom, že kvůli ruským raketovým systémům umístěným v nedaleké exklávě v Kaliningradu je to nutnost. Jednou z možností je prý také využití repasovaných amerických systémů Patriot.

Švédské ministerstvo obrany v současné době vlastní americké raketové systémy Raytheon MIM-23 Hawk, které by měly být brzy vyměněny, uvádí švédský deník Svenska Dagbladet s odkazem na úředníky z ministerstva. „I když si můžete upravit a vylepšit staré systémy, existuje limit na to, jak staré mohou být. V tomto smyslu můžeme říci, že Hawk stárne,“ vysvětluje vedoucí komunikace protivzdušné obrany Carl Sjostrand.

Podle něj musí být protivzdušná obrana schopna chránit zemi proti všem příchozím hrozbám, což podle něj zahrnuje víc než pouhá nepřátelská letadla. „Jsou tu například balistické střely, jako jsou Iskandery, které byly umístěny v Kaliningradu, což představuje potenciální hrozbu pro Gotland a hlavní město Švédska. V takových případech je nutné mít lepší systém než je Hawk, který nemá schopnost proti těmto raketám zasáhnout,“ uvedl Sjöstrand.

Rusko v Kaliningradu symbolicky rozmístilo deset jednotek Iskander-M (SS-26). Jde o mobilní raketový systém zavedený do výzbroje v roce 2006. Samotné rakety s doletem až 400 kilometrů (neoficiálně až 500 km) jsou umístěny po dvojicích na těžkých nákladních automobilech.

/p>

Střely obsahují konvenční nálož o hmotnosti 480 kg a dokáží zasáhnou cíl na maximální vzdálenost s kruhovou odchylkou 5 až 7 metrů. Automobil s raketami dokáže z klidové pozice odpálit rakety do 4 minut, nebo do 16 minut pokud je v pohybu. Rozmístění raket Iskander-M je především symbolem než vojenským ohrožením. Přesto všechno rakety Iskander-M mohou zasáhnout cíle v pobaltských státech, Polsku i v Německu.  

Kromě MIM-104 Patriot, zjednodušeně jen Patriot, Švédové uvažují ještě o řízených střelách MBDA Aster typu země-vzduch, které vyrábí francouzskou-italské konsorcium Eurosam. „Určitě to bude jeden z dražších obranných systémů, ale ne tak drahý, jako Gripen,“ říká armádní manažer Joakim Lewin s odkazem na JAS 39 Gripen, stíhačku vyráběnou švédskou firmou Saab.

Dodávka systémů bude podle deníku nějakou dobu trvat. Než budou připraveny k použití, musí armáda také vycvičit jejich obsluhu a servisní techniky. „Naším cílem je, aby byla první dodávka připravena v roce 2020, celý proces výměny pak potrvá asi 10 let,“ vysvětluje Lewin.

Není to poprvé, co švédská armáda učinila kroky k zamezení hrozby ze strany Ruska. Loni v září například armáda umístila s odvoláním na „vnější faktory“ stálou pracovní skupinu na ostrově Gotland v Baltském moři nedaleko Ruska.

Témata:  Švédsko Rusko rakety Patriot rakety Iskander-M

Aktuálně se děje

1. května 2024 13:27

Hnutí ANO odstartovalo předvolební kampaň. Zveřejnilo její hlavní témata

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy