Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rusko se dál vzdaluje od Západu, varoval exšéf americké diplomacie Kissinger

Rusko
Rusko
Foto: Pixabay

Londýn – Někdejší šéf americké diplomacie Henry Kissinger varoval před pokračujícím vzdalováním Ruska od jeho západních sousedů.  Varoval také, že konflikt na východě Ukrajiny a v Sýrii zůstane zdrojem napětí mezi oběma stranami.

Kissinger ale zároveň vyjádřil názor, že ruský prezident Vladimir Putin nakonec bude usilovat o spolupráci. Podle agentury AP to bývalý ministr zahraničí USA řekl na konferenci v Londýně.

Moskva je podle něj v současnosti zdrojem „absolutní jistoty a také absolutní nejistoty pro některé z jeho sousedů". Putinův pohled na mezinárodní politiku připomíná prý nacionalistické autoritářství v Evropě 30. let minulého století. "Rusko chce, aby ho Evropa přijímala, a zároveň, aby ji předčilo," upozornil.

Čtyřiadevadesátiletý Kissinger, který byl ministrem v letech 1973 až 1977, je stále velmi uznávaným zahraničněpolitickým expertem a poradcem.

Témata:  Kissinger,Henry USA Rusko

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 15:50

Meteorologové kvůli vegetaci varují před nočním mrazem

Meteorologové dnes vydali výstrahu před mrazem ve vegetačním období, který místy udeří v noci ze středy na čtvrtek. Teploty klesnou až tři stupně pod nulu, upozornil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy