Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Chcete přátelství s Ruskem? Nechte jim Krym, radí diplomat Trumpovi

1. Prezidentská debata: Hillary Clinton a Donald Trump
1. Prezidentská debata: Hillary Clinton a Donald Trump
Foto: ABC News

Washington – Nově zvolený americký prezident Donald Trump údajně hledá cestu, jak zrušit protiruské sankce. Podle německého listu Bild mu to poradil zkušený americký diplomat a politik Henry Kissinger.

Kissinger se údajně snaží zajistit sblížení mezi USA a Moskvou. Podle informací médií se 93-letý diplomat staví do role prostředníka mezi Vladimirem Putinem a nově zvoleným prezidentem Donaldem Trumpem. Veřejně už také chválil Trumpa a navštívil Trump Tower v New Yorku, aby budoucímu vůdci USA nabídl své rady.

Podle Bildu chce Kissinger „zabránit nové studené válce“, čehož chce dosáhnout prostřednictvím vytvoření nového vztahu mezi Ruskem a Washingtonem. V praxi by to prý znamenalo, že by USA připustily, že Krym, ukrajinské území, které Rusko anektovalo v březnu 2014, patří Moskvě. Výměnou za to by se z oblasti měli stáhnout ruští vojáci a zároveň by měla ustat podpora tamním rebelům, kteří bojují proti ukrajinské vládě.

Zveřejněná zpráva neposkytuje podrobnosti, ale nejmenované zdroje uvedly, že Kissinger jíž vypracoval „rámcový plán" pro Ukrajinu. Kissinger byl také jedním z mála Američanů, kteří se na pravidelné bázi setkávají s Putinem, kromě něj je to také třeba filmová hvězda Steven Seagal a generální ředitel společnosti ExxonMobil Rex Tillerson, Trumpův příští ministr zahraničí.

Kissinger má, stejně jako Trump, pochybnosti o zprávách zpravodajských agentur, podle kterých se Rusko snažilo ovlivnit volby ve prospěch Trumpa. Věří naopak, že sblížení s Ruskem je správný krok proti zvyšující se militarizaci Číny. Rovnováha mezi Amerikou a Ruskem by podle něj mohla posílit globální stabilitu.

Témata:  Kissinger,Henry Donald Trump Rusko Krym Ukrajinská krize

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 8:45

Ukrajinská armáda stahuje z bojiště americké tanky Abrams

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy