Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Trump čelí kritice: Z tvého sídla může být aquapark. Oceány stále stoupají

Donald Tump
Donald Tump
Foto: Facebook

Miami Beach - Bývalý prezident Spojených států Bill Clinton promluvil na Floridě k zástupu starostů amerických měst. Ti se následně zavázali, že budou dodržovat ustanovení pařížské klimatické dohody. Starostové kritizovali současnou hlavu státu Donalda Trumpa za odstoupení od této dohody.

Bývalý demokratický prezident Spojených států Bill Clinton o víkendu promluvil k desítkám starostů v Miami Beach. Jeho řeč trvala zhruba hodinu a byla velmi rázná. Ocenil v ní především snahu lídrů jednotlivých měst držet se Pařížské klimatické dohody, od které se distancoval současný prezident Donald Trump. Clinton také požaduje ukončení "kmenové" politiky. Informuje o tom deník Miami Herald. 

Clinton v této souvislosti nezmínil jméno Donalda Trumpa nahlas. Kritizoval však jeho rozhodnutí odstoupit od klimatické dohody, ve které se na 200 států zavázalo redukovat své emise.

"Pokud jste to náhodou nezaznamenali, tak politici mají nulový vliv na vědu," řekl Clinton. Podle něj může každý od smlouvy odstoupit, ale voda stoupá dál. Narážel tím na fenomén globálního oteplování a rostoucí hladinu světového oceánu.

Dodal, že s klimatickou změnou se dá bojovat, zejména prostřednictvím nových zdrojů energie. Americká města nazval jakousi laboratoří demokracie. Po proslovu došlo k podpisu klimatického slibu několika americkými starosty měst, kteří se v něm zavázali, že zintenzívní snahy svých měst přispět k současným cílům zpomalení klimatické změny a vytvoření "čistého energického hospodářství 21 století". Mezi nim byl také starosta Los Angeles Eric Garcetti. 

Starosta Miami Beach Philip Levine udeřil na prezidenta Donalda Trumpa slovy, že prezident by měl být znepokojen rostoucími přílivy moře v okolí jeho "klubu" v Palm Beach s názvem "Mar-a-Lago". Ten Trump zakoupil ještě se svou někdejší manželkou Ivanou Trump. Rezidenci prezident hojně navštěvuje a dokonce z ní i úřaduje. 

"Nevím, zda z něj chce mít aqua-park," řekl Levine. Rozesmál tím řadu starostů. "Nevím, co chce dělat," dodal. Podle něj se jeho město může stát hlavní město "hladiny moře". "Oceán není Republikán, není Demokrat! Pouze ví, jak růst," uvedl.

Starosta Los Angeles Garcetti vyzvedl fakt, že počet starostů, kteří se zavázali ctít ustanovení pařížské klimatické dohody vzrostl v sobotu na 331. Ve čtvrtek jich bylo 323. Jde o starosty ze 44 států Spojených států a z Puerto Rica. "Jde o sílu měst, kteří svou moc reflektují kolektivně a přemýšlejí v širších souvislostech," řekl.

Témata:  Bill Clinton prezident USA Florida Donald Trump

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy