Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

O manželstvích homosexuálů v Německu se může hlasovat už v pátek

Homosexuálnové
Homosexuálnové
Foto: Jana Maxová, EuroZprávy.cz

Berlín - Právní výbor německého parlamentu dnes schválil novelu, která legalizuje manželství párů stejného pohlaví. Hlasování přineslo otevřenou konfrontaci vládních sociálních demokratů (SPD) a zákonodárců konzervativní unie CDU/CSU.

Celý Spolkový sněm by měl o návrhu hlasovat v pátek. Očekává se, že ho po letech debat s přehledem schválí. Koaliční smlouva SPD a CDU/CSU s legalizací manželství homosexuálů nepočítá, a i proto obě strany dosud příslušný návrh v právním výboru třicetkrát zablokovaly.

V úterý se ale sociální demokraté rozhodli, že jeden ze svých dlouhodobých cílů prosadí i proti vůli koaličního partnera. Vše pak nabralo rychlý spád a příslušná novela zákona dnes právním výborem prošla hlasy SPD a opozičních Zelených a Levice.

Sociální demokracie svým krokem reagovala na pondělní slova německé kancléřky Angely Merkelové, která řekla, že by se přikláněla k možnosti, aby poslanci její strany o legalizaci sňatků homosexuálů hlasovali "podle svého svědomí". Tak se také v pátek stane.

Sociální demokraté a před nimi i Zelení si legalizaci sňatků homosexuálů stanovili jako podmínku pro vstup do koalice po parlamentních volbách. Ze stran, které po nich pravděpodobně usednou ve Spolkovém sněmu, takové sňatky odmítá vedle CDU/CSU jen Alternativa pro Německo (AfD). S tou ale žádná další strana do koalice jít nechce.

Témata:  homosexuálové Německo Sociálnědemokratická strana Německa (SPD)

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy