reklama

Dva muslimové žijí v táboře Val Bisagno v Janově byli obviněni z týrání zvířat. V roce 2014 je někdo udal na policii poté, co při veřejné porážce přímo na ulici podřízli hrdlo koze, kterou pak nohama vzhůru zavěsili, aby vykrvácela. V tu chvíli však bylo zvíře ještě při vědomí, uvedl italský deník La Stampa.

Zvíře bylo zabito během islámské oslav Eid al-Adha, česky Svátek oběti, tedy každoročních oslavy, během keré muslimové obětují zvíře jako připomínku proroka Abraháma, který byl podle Písma požádán, aby zavraždil svého syna Izáka – to vše na Boží příkaz. Když se to Abrahám chystal učinit, objevil se anděl a řekl mu, aby přestal. Byl to zkouška Abrahamovy víry.

Náboženský akt byl hlášen na policii místním sdružením na ochranu práv zvířat, které celou porážku popsalo jako „děsivý čin na veřejnosti". Neomráčené zvíře podle ochránců zvířat bylo nuceno projít utrpením a to při plném vědomí.

Oba muži byli tehdy odsouzeni za týrání zvířat. Verdikt však byl minulý týden zvrácen odvolacím soudem v Janově, soudce argumentoval tím, že čin byl proveden jako součást náboženského svátky. Soudce Mauro Amisano uvedl, že obvinění z týrání zvířat „předpokládá, že k činu nedošlo z žádného opodstatněného důvodu, což činí akt krutým, bídným a zbytečným."

Amisano dodal, že odsouzení měli platný motiv, protože porážka byla součástí náboženského svátku a byla provedena v souladu s dlouholetou tradicí. „Lze předpokládat, že jako součást náboženské praxe muži nechtěli vystavovat zvíře jakémukoliv dalšímu utrpení," dodal.

„Nemůže to být považováno za nelegální, protože je to praxe, která je povolena svobodou náboženského vyznání."

V muslimské víře mají být zvířata, která jsou poražena pro lidskou spotřebu, zabita v souladu s halal praktikami, které zahrnuje podřezání krku zvířete, zatímco někdo odříkává modlitbu k Alláhovi. Zvíře je pak zavěšeno, takže jeho krev může odtékat. Obvykle se tento proces provádí na omráčených zvířatech - ale při náboženských svátcích jsou zvířata často porážena při vědomí.