Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Německá AfD podporuje mnohoženství? Strana zveřejnila fotku, která zaskočila Německo

AfD (Alternativa pro Německo)
AfD (Alternativa pro Německo)
Foto: Alternative für Deutschland AfD

Berlín - Alternativa pro Německo (AfD) se v posledních dnech, kdy se zdá stále pravděpodobnější, že německý parlament legalizuje manželství homosexuálů, prezentuje jako zastánce "tradiční rodiny". Na svém twitterovém účtu ovšem zveřejnila fotografii, nad kterou se mnozí podivují.

Na fotografii jsou podle všeho dvě dospělé ženy. Diskutují proto, jestli je rodina skutečně tak tradiční, jak AfD myslela. "To je Katrin se svojí ženou Sarah a dárcem spermatu pro jejich dvě děti. Že smýšlíte tak progresivně #AfD, bych si nikdy nemyslel," napsal v reakci na obrázek jeden z uživatelů. "To je mnohoženství ... dali jste se teď k mormonům?," ptá se další.

Někteří berou postoj AfD k manželství homosexuálů vážně a stranu kritizují za to, že je podle nich o 70 let pozadu, nebo tvrdí, že dítě potřebuje především lásku, ať už je od kohokoliv.

Německý parlament by měl dnes legalizovat manželství homosexuálů. Novela občanského zákoníku, která párům stejného pohlaví umožní také adoptovat děti, by měla získat širokou podporu napříč politickým spektrem. Rozděluje ale vládní koalici křesťanských a sociálních demokratů. CDU/CSU kancléřky Angely Merkelové se rozhodla dát svým poslancům možnost, aby se při dnešním hlasování rozhodovali podle svého svědomí, a nikoliv podle stranických not. I od části zákonodárců konzervativní unie se tak očekává podpora novele.

Manželství pro všechny, jak se mu v Německu říká, podporuje podle průzkumu 74,7 procenta dotázaných, 19,8 procenta je proti. Adopce dětí by párům stejného pohlaví umožnilo 65,9 procenta Němců, 22 procent nikoli.

Jediná větší politická strana, jejíž příznivci manželství homosexuálů většinově odmítají, je AfD - 55,1 procenta jejích stoupenců se vyslovilo proti, 39,9 procenta pro. U všech ostatních stran má manželství pro všechny jasnou podporu. U Zelených ho podporuje 92,7 procenta voličů, u sociálních demokratů 86,7 procenta, u Levice 84,4 procenta a u konzervativní unie CDU/CSU 73,4 procenta.

Poslední překážku pro legalizaci sňatků homosexuálů by tak mohla představovat případná stížnost k ústavnímu soudu. Podle expertů není vyloučeno, že by ústavní soud stanovil jako podmínku pro legalizaci manželství osob stejného pohlaví změnu ústavy. Názory na to, jestli je třeba ústavu měnit, se mezi odborníky zatím dramaticky liší.

Témata:  homosexuálové AfD Německo rodina

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

26. dubna 2024 21:50

Biden poprvé deklaroval, že chce debatovat s Trumpem

Listopadovým prezidentským volbám v USA by měly předcházet předvolební duely obou kandidátů. Úřadující prezident Joe Biden se v pátek jasně vyjádřil, že nejpozději na podzim je ochoten debatovat s republikánským vyzyvatelem a svým předchůdcem Donaldem Trumpem, informovala AP. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy