Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Tusk se dočká podpory od rivala Kaczyńskiho. Jedná se o politický tah?

Donald Tusk
Donald Tusk
Foto: European Union

Varšava - Polská vládnoucí strana Právo a spravedlnost (PiS) hodlá podpořit setrvání předsedy Evropské rady Donalda Tuska ve funkci. Je to poměrně překvapení, protože PiS a Tusk jsou názoroví oponenti.

Ačkoli do volby nového "prezidenta EU" zbývá ještě rok, nečekaná slova vzbudila v silně ideově rozděleném Polsku velkou pozornost.

Místopředseda Evropského parlamentu Ryszard Czarnecki v konzervativním deníku Rzeczpospolita napsal, že europoslanci PiS hodlají hlasovat pro Tuska, neboť je nepsaným pravidlem polské politiky podpořit krajany ve vrcholných funkcích ve světě. "Pokud Tusk neobhájí post šéfa Evropské rady, nebude to kvůli krokům vlády PiS, ale kvůli nedostatku jeho podpory z dalších zemí. Tu naši bude mít," napsal Czarnecki.

Předseda konzervativců Jaroslaw Kaczyński vedl s dvojnásobným polským premiérem Tuskem dlouholeté spory, které zahrnovaly témata od politického směřování země po spekulace o příčinách smolenské letecké katastrofy.

Podle některých názorů se PiS jeho podporou snaží zachovat Polsku silnou pozici v unii, která je velmi kritická k současnému dění v zemi. Konzervativci začali Polsko vést směrem ven z prointegračního jádra, kam patřilo za Tuskových vlád.

Prosté vysvětlení pro krok Kaczyńského strany má přední politička PO Malgorzata Kidawá-Blońská, podle níž chce šéf konzervativců Tuska jednoduše "uklidit" co nejdále. "Vždycky s Tuskem prohrál, tak ho tu nechce," připomněla v rozhovoru s rozhlasovou stanicí Zet.

Témata:  Donald Tusk Polsko Jaroslaw Kaczyński

Aktuálně se děje

10:12

Mladík ve škole na Tachovsku vyhrožoval spolužačce. Skončil v cele

Policie v úterý zasahovala na jedné ze škol na Tachovsku kvůli výhrůžkám, jejichž původcem byl jeden ze studentů. Mladík podle dosavadních zjištění vyhrožoval spolužačce tím, že zabije její blízké.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy