Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

USA útočí nejen na Sýrii, ale i na Rusko. Všechno je jen kampaň, zní z Moskvy

Stíhací letoun F-15 Eagle, ilustrační fotografie
Stíhací letoun F-15 Eagle, ilustrační fotografie
Foto: af.mil **www.af.mil**

Moskva – Americká informační kampaň o tom, že Damašek chystá chemický útok, i slova o následné odvetě, jsou zaměřena nejen proti Sýrii, ale také proti Rusku. Podle ruské stanice RT to tvrdí mluvčí ruského ministerstva zahraničí Maria Zacharovová.

„Kampaň, která byla zahájena v USA a která je podporována z Londýna a Paříže, o domnělém chemickém útoku ze strany Damašku, není originální. Je to učebnicový scénář, který byl již použit v několika zemích v tomto regionu.“ tvrdí mluvčí.

Poukázala například na to, že „provokace s údajným použitím chemických zbraní se stala v roce 2013 záminkou pro potenciální přímou západní vojenskou intervenci v Sýrii. Situaci podle ní „zachránil jen rozhodný ruský postoj“.

Z Washingtonu podle ní zazněla další nepodložená obvinění na adresu syrského vedení. Poukázala také na to, že oficiální osoby ve Washingtonu odmítly potvrdit svá slova jakýmikoli fakty. „A nevíme, na základě jakých údajů byly učiněny podobné závěry," řekla Zacharovová. Podle ní „připomíná situace velkou provokaci, z vojenského i informačního hlediska, která je namířena proti syrské vládě, ale také proti Rusku."

„Tato obvinění a hrozby zní cynicky – především s ohledem na nestydatě nezákonné činnosti koalice proti Islámskému státu vedené USA proti suverénnímu státu Sýrie,“ dodala mluvčí, s odkazem na dubnový americký útok na syrskou leteckou základnu Šajrát, který byl odvetou za chemický útok na Chán Šajchún, a „masové civilní oběti koaličních útoku v Rakce i jinde“. „Jen během ramadánu AFP hlásila 500 mrtvých civilistů, kteří v žádném případě nebyli napojeni na teroristy,“ řekla Zacharovová.

Syrská vláda zprávu Bílého domu ze začátku týdne také popřela. Podle Damašku jde o provokaci, která má ospravedlnit nový útok Spojených států na Sýrii. USA a Francie pak oznámily, že jsou připraveny sladit svou reakci na případný chemický útok. Obě země varovaly, že pokud by k takovému útoku v této blízkovýchodní zemi došlo, neobešlo by se to bez jejich vojenské odezvy. 

Témata:  U.S. AIR FORCE Sýrie Rusko ruské angažmá v Sýrii

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 19:49

Očkování za 50 let zachránilo přes 150 milionů životů, odhadla WHO

Za uplynulé půlstoletí se díky celosvětovému úsilí v oblasti očkování podařilo zachránit alespoň 154 milionů životů, uvedla ve středu Světová zdravotnická organizace (WHO). Experti zmínili, že největší přínos očkování je patrný u malých dětí. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy