Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zemřela Simone Veilová, první žena v čele europarlamentu. Bylo jí 89 let

EU
EU
Foto: Pixabay

Paříž - Ve věku 89 let zemřela Simone Veilová, někdejší první ministryně ve francouzské vládě a také první žena v čele Evropského parlamentu. Do dějin se zapsala "zákonem Veilové" z roku 1975, který umožnil potrat bez hrozby trestního stíhání.

"Má matka zemřela dnes ráno doma. 13. července by jí bylo 90 let," uvedl syn Jean Veil podle listu Le Figaro. Agentura AFP charakterizovala zesnulou jako "charismatickou a populární Francouzku", jejíž život poznamenala deportace do Osvětimi i boj za lepší životní podmínky Evropanek.

Za druhé světové války přežila uvěznění v nacistickém vyhlazovacím táboře v Osvětimi, kam byla deportovaná jako šestnáctiletá dívka. Otec, matka a bratr se z nacistických táborů nikdy nevrátili, přežila pouze Simone a její dvě sestry. Právě tato zkušenost ji vedla k pevnému přesvědčení o potřebě sjednocení Evropy. Říkávala, že Evropská unie ji smířila s 20. stoletím.

Předsedkyní Evropského parlamentu byla letech 1979-1982 (až dosud se dočkala jen jediné následovnice v podobě Nicole Fontaineové, která stála v čele EP v letech 1999-2002).

Později se znovu stala stala ministryní sociálních věcí a zdravotnictví. Tuto funkci zastávala ve vládě premiéra Édouarda Balladura v letech 1993 až 1995. Z politiky se pak stáhla, ale ve veřejném životě zůstala jako předsedkyně nadace připomínající holokaust.

Témata:  úmrtí Francie EU

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 20:34

Rusko poslalo na Zelenského atentátníka. Sbíral informace

Polská policie ve středu zatkla muže podezřelého, že poskytoval pomoc ruské vojenské rozvědce GRU při plánování možného atentátu na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Tuto informaci zveřejnila polská prokuratura na svém webovém portálu. Podezřelému hrozí až osm let odnětí svobody.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy