Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Krvavé demonstrace ve Venezuele: Podle opozice zemřelo už 104 obětí

Venezuela, ilustrační foto
Venezuela, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Caracas - Protivládní protesty ve Venezuele si od začátku dubna podle opozice vyžádaly už 104 obětí. Další tisíce byly zraněny a 3278 osob bylo zadrženo. Venezuelská prokuratura ale jako aktuální počet mrtvých uvádí 81.

Venezuelská organizace Observatorio Venezolano de Conflictividad Social (OVCS) sestavil přesnou mapu s místy, kde lidé při demonstracích po celé zemi zemřeli. Nejvíce obětí zaznamenala tato organizace v hlavním městě Caracasu a ve státech Miranda, Carabobo a Lara.

Organizace OVCS vyzvala vládu k ukončení násilných represí, které podle ní vláda provádí na základě takzvaného Plánu Zamora, podepsaného letos 18. dubna prezidentem Nicolásem Madurem. Ve své zprávě organizace také upozornila, že více než 250 lidí od dubna stanulo před vojenskými soudy. Vláda tím podle ní porušuje právo lidí na spravedlivý proces i mezinárodní standardy.

"Množí se zprávy, že bezpečnostní složky provádějí razie v obytných budovách a domovní prohlídky bez soudního povolení a zadržují lidi. Zřejmě to dělají s úmyslem zastrašit je, aby se neúčastnili demonstrací," uvedl v pátek mluvčí komisaře OSN pro lidská práva Rupert Colville na tiskové konferenci v Ženevě.

Úřad vysokého komisaře OSN pro lidská práva dnes také kritizoval verdikt venezuelského nejvyššího soudu z tohoto týdne, jímž soud zmrazil účty generální prokurátorky Luisy Ortegové a zakázal ji vycestovat ze země. Už v úterý soud omezil její pravomoci. "Rozhodnutí venezuelského nejvyššího soudu z 28. června zahájit proces odstranění generální prokurátorky... je hluboce znepokojující, stejně jako pokračující násilí v zemi," uvedl mluvčí Colville.

Lidé v ulicích protestují proti autoritářské vládě, kterou viní z hluboké ekonomické krize a z porušování ústavy a svobody projevu a shromažďování.

Nová vlna protestů vypukla začátkem letošního dubna poté, co nejvyšší soud rozhodl, že převezme pravomoce venezuelského parlamentu. V něm má od loňského ledna většinu opozice, jeho práci ale od té doby blokuje vládě nakloněný nejvyšší soud.

Venezuelská prokuratura obvinila bývalého velitele národní gardy ze systematického porušování lidských práv při potlačování protivládních demonstrací. José Benavides Torres velel venezuelské národní gardě do 20. června, kdy byl Madurem odvolán a nahrazen Sergiem Marcanem. Soud s Torresem prokuratura stanovila na 5. července.

Témata:  demonstrace ve Venezuele Venezuela Nicolas Maduro

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy