Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Muslimský duchovní vyzval k bojkotu Starbucksu, ohrožuje prý náboženství a kulturu

Starbucks Coffee
Starbucks Coffee
Foto: EuroZprávy.cz

Jakarta - Anwar Abbas, lídr druhé největší indonéské muslimské organizace Muhammadiyah, vyzval Indonésany k bojkotu amerického řetězce kaváren Starbucks. Firma totiž podle něj podporuje LGBT komunitu, čímž prý ohrožuje náboženství a kulturu v Indonésii.

Organizace Muhammadiyah má asi 30 milionů členů. Anwar Abbas řekl, že by indonéská vláda měla zkonfiskovat kavárnám Starbucks licenci, jelikož postoje společnosti jsou v rozporu s ideologií národa. "Pokud bude Starbucks jen obchodovat, bude to v pořádku. Ať sem ale nezatahuje svou ideologii, " řekl Abbas při telefonickém rozhovoru s agenturou Reuters.

Společnost PT Sari Coffee Indonesia, která má licenci na vedení kaváren Starbucks v Indonésii, uvedla, že si vždy uvědomuje kulturní a náboženské hodnoty místních obyvatel a řídí se indonéskými zákony.

Na dotaz, co ho konkrétně přimělo vymezit se proti společnosti Starbucks, Abbas odvětil, že se na internetu dozvěděl o výroku někdejšího generálního ředitele Starbucksu Howarda Schultze, který ve firmě nadále má vysoké postavení.

Podle listu Forbes Schultz v roce 2013 podílníkovi, který si stěžoval, že Starbucks přišel o zákazníky kvůli podpoře sňatků mezi homosexuály, odvětil, že "ne každé rozhodnutí je ekonomické" a své podíly může prodat, pokud má pocit, že prodělá.

S výjimkou ultrakonzervativní provincie Aceh homosexualita v Indonésii trestná není. Zákaznice Starbucksu v Jakartě muslimka Annisa Meidiana, řekla, že bojkot podporovat nebude. "Islám odsuzuje LGBT. Je to hřích," uvedla studentka. "Mně je to ale jedno. Být LGBT je podle mne lidským právem," dodala.

Témata:  Starbucks Coffee Indonésie homosexuálové

Aktuálně se děje

10. května 2024 8:44

Německo zvažuje proti Izraeli stejné kroky jako USA

Německý ministr obrany Boris Pistorius uvedl, že Berlín zvažuje podobné kroky jako Spojené státy, které pohrozily zastavením dodávek zbraní Izraeli, pokud by izraelské jednotky začaly s rozsáhlou operací ve městě Rafah na jihu palestinského Pásma Gazy.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy