Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Mayová zaujala neústupný přístup, ztěžuje práci svému vyjednávači

Mayová, Theresa
Mayová, Theresa
Foto: European Union

Londýn - Britská premiérka Theresa Mayová ztěžuje práci svému brexitovému vyjednávači Davidu Davisovi. Problémem je především neústupné stanovisko Mayové ohledně Evropského soudního dvora, který podle ní v budoucnu nesmí mít nad Spojeným královstvím žádnou jurisdikci.

Zpravodajské stanici BBC to řekl bývalý šéf Davisova štábu James Chapman, který v květnu odstoupil. "V některých věcech (premiérka) zaujala určité absolutistické pozice. Mám na mysli Evropský soudní dvůr. Byly mu (Davisovi) stanoveny červené linie, jež mu práci, kterou má udělat, velmi ztěžují," řekl Chapman.

I když je Davis podle něj tvrdý i pružný vyjednávač, tato pozice ohledně unijního soudu Británii v jednáních "paralyzovala". Evropská unie trvá na tom, že její soud musí být nadále s to chránit unijní občany v Británii.

Chapman vupozornil, že pokud Mayová neprojeví víc přizpůsobivosti, nemusela by dohoda o brexitu projít v parlamentu. "Jestli podle mého názoru neprojeví více pragmatismu, než projevovala v úřadu ministra vnitra, nedostane tuhle věc přes parlament," uvedl Chapman.

Témata:  Theresa Mayová Brexit Velká Británie EU

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy