Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Do ulic Madridu vyrazily kvůli právům LGBT kominuty statisíce lidí, mezi nimi i politici

Vlajka Španělska
Vlajka Španělska
Foto: Pixabay

Madrid - V Madridu se dnes koná pátý ročník akce World Pride. Pochodu za práva LGBT komunity se vůbec poprvé v předních řadách zúčastnili představitelé všech předních politických stran.

Účastníci akce vyrazili za doprovodu taneční hudby na více než tříkilometrový pochod hlavními ulicemi centra španělské metropole. Průvod lemují tisíce duhových vlajek symbolizujících LGBT komunitu, spousta lidí vyrazila do ulic v divokých maskách, další jsou jen velmi spoře oděni. Organizátoři odhadují, že by se pochodu mohlo zúčastnit více než milion lidí.

Na čele pochodu se sešli předsedové dvou nejmladších španělských parlamentních stran, Pablo Iglesias z levicových Podemos a Albert Rivera z liberální formace Ciudadanos. "Nikdo by nám neměl říkat, s kým můžeme spát, co si máme myslet nebo jaká má být naše sexuální orientace," řekl podle EFE Rivera poté, co si ve svorném gestu podal ruku s častým názorovým odpůrcem Iglesiasem.

Španělské úřady vyhlásily kvůli nedávné vlně útoků v západní Evropě druhý nejvyšší stupeň rizika teroristického útoku, který by mohl na takto masové akci mít velmi tragické následky. Španělská policie dnes oznámila zadržení 29tého dánského občana původem ze Sýrie, který strávil nejméně dva roky v Sýrii v řadách IS.

Za práva menšin se dnes pochodovalo i v severoirském Belfastu, kde se podle agentury Reuters zúčastnily pochodu tisíce lidí. Sňatky homosexuálů, které jsou v ostatních částech Spojeného království legální, blokuje největší severoirská politická strana, konzervativní Demokratická unionistická strana (DUP), jež je klíčovým spojencem britské premiérky Theresy Mayové.

Témata:  homosexuálové Španělsko Severní Irsko

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:36

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy