reklama

Video dlouhé 16 minut a 50 vteřin bylo zveřejněno bez uvedení data pořízení prostřednictvím webu Telegram. Autorem je džihádistická organizace Skupina na podporu islámu a muslimů, která se hlásí k Al-Káidě.

Unesenými na videu jsou Jihoafričan Stephen McGown, který padl do rukou teroristů na severu Mali už v listopadu 2011; Rumun Iulian Ghergut, unesený v Burkina Fasu v dubnu 2015; švýcarská misionářka Béatrice Stocklyová, které se v lednu 2016 zmocnili džihádisté z Al-Káidy v muslimském Maghribu (AQMI); kolumbijská jeptiška Gloria Cecilia Argotiová, unesená letos v únoru v Mali; 82letý australský lékař Arthur Kenneth Elliott, zajatý v Burkina Fasu v lednu 2015 a francouzská humanitární pracovnice Sophie Pétroninová, k jejímuž únosu se zatím nikdo nepřihlásil.

Rukojmí jsou na videu představeni odděleně mužem, který na závěr nahrávky bez formulování požadavků rodinám unesených vzkazuje, že "žádné skutečné jednání nezačalo", nicméně zároveň poznamenává, že diskuse "je stále aktivní".

Jihoafričan McGown podle přepisu americké organizace SITE říká: "Teď natáčíme nové video, ale nevím, co říct. Všechno už bylo řečeno. Všechno bylo řečeno na videích, která jsem natočil dřív."