Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Srí Lanka trápí horečka dengue,komáry má zlikvidovat armáda

komáři
komáři
Foto: Pixabay

Colombo - Horečka dengue si od začátku letošního roku na Srí Lance vyžádala už přes 200 lidských životů. Do boje proti nemoci, respektive jejím přenašečům, byla povolána armáda. V hlavním městě a jeho okolí budou stovky vojáků likvidovat komáry.

Dengue je kvůli silným bolestem, které způsobuje, také známa jako horečka lámající kosti. Dalším projevem mohou být zvětšující se uzliny a spalničkám podobná vyrážka. V těžkých případech může horečka pokračovat až do krvácivého, šokového stavu vedoucího k selhání organismu a smrti. Úmrtnost je ale poměrně nízká: uvádí se 4 úmrtí na 10 000 případů. Neexistuje žádné očkování ani účinná léčba, je však možné provést opatření, jež mohou infikování člověka zabránit.

Od začátku roku si horečka dengue podle oficiálních statistik na Srí Lance vyžádala 215 životů, což je více než dvojnásobek oproti loňskému roku.

Virové onemocnění přenášejí komáři druhu Aedes aegypti. Na ostrově se množí v důsledku dešťů a záplav. Komáři se rovněž v hojné míře vyskytují kolem odpadků v hlavním městě, které se kupí, jelikož skládka na okraji města je mimo provoz. Vzhledem k tomu, že tam sesuv odpadků v dubnu zabil 32 lidí.

Témata:  Srí Lanka nemoc komáři

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy