Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Protiteroristická jednotka afrických zemí brzy zahájí činnost, podpoří ji i Francie

Emmanuel Macron
Emmanuel Macron
Foto: European Union

Bamako - Na dnešní bezpečnostní summit pěti zemí saharské Afriky (G5) přicestoval také francouzský prezident Emmanuel Macron. Společná protiteroristická jednotka Mali, Burkiny Faso, Mauritánie, Nigeru a Čadu začne fungovat v průběhu příštích několika týdnů.

EU na vytvoření nové společné protiteroristické jednotky uvolní 50 miliónů eur (1,3 miliardy Kč). Slíbila to začátkem června.

Na summitu Macron pěti zemím afrického Sahelu přislíbil, že jim Francie poskytne finanční a vojenskou pomoc, především technickou podporu a 70 vojenských vozů. "Po vojenské stránce do konce roku uvolníme (alianci zemí Sahelu) částku osmi milionů eur (209 milionů Kč)," řekl Macron. Zároveň dodal, že francouzská rozvojová agentura AFD v "příštích pěti letech zemím Sahelu poskytne 200 milionů" eur.

Macron se na summitu také vyjádřil k únosu šesti cizinců, které drží odnož teroristické sítě Al-Káida v Mali jako rukojmí a jejichž video teroristická organizace dnes zveřejnila na internetu. "Vložíme veškerou energii do jejich zlikvidování," řekl Macron o zločincích, kteří unesli Francouzku, Jihoafričana, Rumuna, Švýcarku, Kolumbijku a Australana.

Nová vojenská aliance, o jejímž vytvoření se rozhodlo na summitu v Bamaku letos v únoru, se zaměří hlavně na nebezpečnou oblast na hranicích mezi Mali, Nigerem a Burkinou Faso. Policejní složka dostane za úkol potlačovat nelegální obchod s drogami a lidmi, který přispívá k financování teroristických organizací. Síla má zahrnovat až 5000 mužů rozdělených do vojenské a policejní složky. Ze začátku bude aliance úzce spolupracovat s francouzskou operací v Mali Barkhane a misí OSN (MINUSMA), která má více než 10.000 příslušníků, včetně Čechů.

V roce 2012 etničtí Tuaregové zahájili povstání s cílem vytvořit nový stát. Do povstání se ale vmísili stoupenci Al-Káidy, kteří se zmocnili měst na severu země a začali tam uplatňovat islámské právo šaría. Francouzské vojenské jednotky teroristy z území vytlačily o rok později. Al-Káida však nadále v oblasti útočí.

V celé oblasti Sahelu operuje řada islamistických milicí. V březnu se spojily tři hlavní skupiny s vazbami na Al-Káidu. Novou koalici tvoří organizace Murábitún, Al-Káida v muslimském Maghribu a Ansar Dine.

Témata:  Emmanuel Macron Mali terorismus Francie

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 17:27

Zeman se omluvil Šarapatkovi za dehonestující výrok

Exprezident Miloš Zeman se po letech soudních tahanic konečně omluvil bývalému poradci Zdeňku Šarapatkovi. Podřídil se tak poslednímu rozhodnutí Nejvyššího soudu, u kterého před několika týdny neuspěl s dovoláním. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy