Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Indonésii se zřítil vrtulník, letěl na pomoc lidem evakuovaným po výbuchu sopky

Indonésie
Indonésie
Foto: INT

Jakarta - Na indonéském ostrově Jáva vybuchla sopka Sileri. Na pomoc evakuovaným lidem se vydala helikoptéra, které se však cestou zřítila. Její osud je nejasný. Vesničané ale uvádějí, že na místě neštěstí našli dvě těla.

Vrtulník havaroval poblíž vesnice Candiroto v centrální části Jávy, kde dnes kráter Sileri chrlil lávu a popel až do výšky 50 metrů. Erupce nastala ve chvíli, kdy kolem kráteru bylo 17 návštěvníků, z nichž deset utrpělo zranění.

Na místo přijeli policisté a vojáci. Místní obyvatele i turisty úřady kvůli případným dalším výbuchům požádaly, aby oblast opustili.

Sileri je nejaktivnější a nejnebezpečnější z deseti kráterů na náhorní plošině Dieng. Naposledy vybuchl v roce 2009. Po této erupci vznikly tři další krátery. Plošina Dieng je oblíbenou turistickou destinací kvůli příjemnému klimatu a hinduistickým chrámům z 9. století.

Témata:  sopky Indonésie letecké nehody vrtulníky

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 8:44

Izrael v noci zaútočil na Írán, tvrdí tisk

Izrael v noci na pátek zaútočil na Írán. Uvedla to americká média s tím, že jde o odvetu za jeho víkendový útok.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Hamás - zkratka pro Hnutí islámského odporu

Příměří s Hamásem se vzdaluje? Hnutí zvažuje stěhování z Kataru

Politické křídlo palestinského hnutí Hamás zvažuje přesun z Kataru, napsal americký deník The Wall Street Journal s odvoláním na své zdroje. Podle listu by stěhování zřejmě dále ohrozilo jednání o příměří mezi Hamásem a Izraelem, protože je zprostředkovává právě Katar, kde dlouhodobě pobývá lídr hnutí Ismáíl Haníja.