Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Odvolání prezidentky Rousseffové bylo zrušeno

Dilma Rouseffová
Dilma Rouseffová
Foto: Agencia Brasil **http://agenciabrasil.ebc.com.br**

Brasília - Předseda dolní komory brazilského parlamentu Waldir Maranhao dnes zrušil rozhodnutí poslanců o odvolání prezidentky Dilmy Rousseffové.

Vyhověl tak žádosti generálního prokurátora, který podle místní tiskové agentury Agencia Brasil žádal opakování hlasování v dolní komoře kvůli procedurálním chybám. Již ve středu měli přitom o sesazení prezidentky hlasovat senátoři.

"Nevím, jaké to bude mít důsledky. Mějme se na pozoru, žijeme v konjunktuře triků a protitriků," reagovala na Maranhaovo oznámení Rousseffová. "Musíme hájit demokracii, bojovat proti puči a proti celému tomuto extrémně neregulérnímu procesu," dodala prezidentka.

Rousseffová je viněna z toho, že před minulými volbami manipulovala s výsledky státního rozpočtu ve snaze zamaskovat rostoucí schodek. Většina senátorů se podle médií chystala žalobu podpořit. V čele země by pak měl stanout viceprezident Michel Temer, než by během maximálně 180 dnů horní komora pod vedením předsedy nejvyššího soudu rozhodla o definitivním sesazením Rousseffové. Temer by pak měl dosloužit původní mandát prezidentky do konce roku 2018.

Témata:  Brazílie Dilma Rousseffová

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 16:34

Francouzská policie zadržela 16letého přivržence IS, který chtěl útočit během olympiády

Francouzské orgány činné v trestním řízení zadržely a začaly vyslýchat 16letého chlapce, který avizoval, že chce spáchat útok během letní olympiády v Paříži. Policie u něj našla slib věrnosti teroristické síti Islámský stát (IS). Případ převzala prokuratura, která se zabývá teroristickými činy, informovala ve středu francouzská zpravodajská televize BFM.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy