Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jak Německo bojuje s radikalizací? Mluvčí nastínil plán

Německá vlajka
Německá vlajka
Foto: Pixabay

Rozhovor – Teroristické útoky v Paříži a Bruselu i jednotlivé případy násilností neustále připomínají skutečnost, že radikalizace je nepříjemnou součástí dnešní společnosti. Na to, jak proti ní bojuje Německo jako stát, pro server EuroZprávy.cz odpovídal mluvčí německého Spolkové ministerstva pro rodinu, seniory, ženy a mládež.

„Trvalý problém společnosti"

Německého Spolkové ministerstva pro rodinu, seniory, ženy a mládež jsme se ptali, jak Německo reaguje na stále rostoucí problém radikalizace, o kterém se v současnosti mluví zejména v kontextu radikálního islamismu a džihádismu.

Mluvčí ale v rámci rozhovoru pro EuroZprávy.cz uvedl, že je radikalizace problémem, který se dotýká celé řady různých hnutí. Upozornil, že „útoky na demokracii, svobodu a právní stát představují stejně jako ideologie nerovnosti trvalé problémy celé společnosti".

„Pravicový extremismus, rasismus a antisemitismus, výzvy, které představuje islamofobie, protiromský rasismus, homofobie a transfobie, násilný islamismus a džihádismus, levicová bojovnost a další hnutí nastiňují rozsah protidemokratického a nenávistného fenoménu," vysvětlil.

„Žít demokracii"

Mluvčí následně pro EuroZprávy.cz zdůraznil, že je klíčové, aby stát a občanská společnost této hrozbě čelily společně.

„Každý den mnoho iniciativ, asociací a oddaných občanů po celém Německu aktivně pracují s cílem vytvoření rozmanité, nenásilné a demokratické společnosti," podotknul.

Právě boj proti extremismu a za podporu demokracie se dle jeho slov německé ministerstvo pro rodinu, seniory, ženy a mládež snaží všemi dostupnými prostředky podporovat v rámci projektu s názvem „Demokratie leben!" („Žít demokracii!").

Tento program by měl dle slov německé ministryně Manuely Schwesigové posílit občanskou společnost „v boji proti jakýmkoliv tendencím v rámci země, které jsou protidemokratické a pohrdají lidskými právy".

Tento program by se měl do boje proti radikalizaci zapojovat jak na lokální úrovni, tak i regionální a státní. Práce na lokální úrovni by pak měla umožnit lepší řešení daného konkrétního problému.

Témata:  Německo rozhovor

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:36

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy