reklama

Podle japonské televize NHK raketa zasáhla japonskou výlučnou hospodářskou zónu. Japonská vláda incident ostře odsoudila a označila ho za jasné porušení rezolucí OSN. Podle americké armády střela odstartovala poblíž letecké základny asi sto kilometrů severozápadně od severokorejské metropole Pchjongjangu.

Byla vystřelena jen několik hodin poté, co o problémech s KLDR telefonicky hovořil americký prezident Donald Trump s japonským premiérem Šinzóem Abem a s čínskou hlavou státu Si Ťin-pchingem.

Trump v první reakci na twitteru napsal: "Severní Korea právě vypustila další raketu. Nemá tento člověk (severokorejský vůdce Kim Čong-un) ve svém životě nic lepšího na práci? Lze jen těžko uvěřit, že Jižní Korea a Japonsko to ještě vydrží. Možná že Čína vyvine tvrdý nátlak na Severní Koreu a jednou provždy skoncuje s těmito nesmysly!" Bílý dům zatím nezveřejnil svoje oficiální stanovisko.

KLDR tento rok testovala několik nových raket, podle odborníků i výkonnou balistickou střelu středního doletu, jež by v budoucnu mohla dosáhnout i takových cílů, jako je americká Havaj či Aljaška. Rada bezpečnosti OSN potrestala Pchjongjang novými sankcemi.

Trump se koncem června nechal slyšet, že severokorejská hrozba vyžaduje rozhodnou reakci. Prohlásil, že čas trpělivosti s jadernými a raketovými testy KLDR již skončil.

Šéf americké Agentury pro protiraketovou obranu (MDA) James Syring počátkem června označil technologický pokrok v severokorejském vývoji balistických střel v uplynulých šesti měsících za velice znepokojivý.