Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

OSN apeluje na Evropu: Musíte pomoci Itálii s uprchlickou tragédií, zaveďte distribuční systém

Itálie zachraňuje uprchlíky
Itálie zachraňuje uprchlíky
Foto: UNHCR

OSN apeluje na Evropu, aby pomohla Itálii s uprchlíky. Jen za víkend se ke břehům Itálie dostalo asi 12 tisíc běženců a podle zástupců OSN je situace tragická a je třeba naléhavě zavést distribuční systém.

Agentura OSN pro uprchlíky vyvíjí tlak na Evropu, které by měla pomoci Římu vyřešit „rozvíjející se tragédii“, kdy desítky tisíc migrantů a uprchlíků zaplavují břehy Itálie, píše Al Jazeera. Tato výzva přichází ve chvíli, kdy mají ministři vnitra Francie, Německa a Itálie v Paříži diskutovat o „koordinovaném přístupu“ a pomoci Římu.

Itálie podle OSN potřebuje více mezinárodní podpory, aby se vyrovnala s rostoucím počtem lidí, kteří se vydávají na nebezpečnou cestu přes středomoří do Evropy, uvedl italský diplomat a Vysoký komisaře OSN pro uprchlíky Filippo Grandi.

„To, co se děje přímo před našima očima v Itálii, je rozvíjející se tragédie. V průběhu víkendu připlulo k pobřeží 12600 migrantů a uprchlíků. Odhadem 2030 lidí přišlo od začátku roku o život,“ připomněl černou statistiku komisař. Itálie podle jeho slov „hraje svou roli“ při přijímání zachráněných a nabízí ochranu těm, kteří ji potřebují.

„Tyto snahy musí pokračovat a posilovat. Ale nemůže to být jen italský problém,“ tvrdí. Minulý týden Itálie pohrozila, že zavře své dveře lidem, kteří přijíždějí na lodích patřících jiným zemím než Itálii. Evropa se podle jeho slov musí plně zapojit do „naléhavého distribučního systému“ migrantů a uprchlíků a rozšířit legální kanály tak, aby mohli být migranti přijímáni.

Vyzval také k většímu mezinárodnímu úsilí ve snaze o řešení příčin migrace, ochranu lidi a boji proti obchodování s lidmi. Jen od počátku roku už do země po moři dorazilo 83 650 osob, což je nárůst o 20 procent ve srovnání se stejným obdobím loňského roku. Itálie má pro ubytování migrantů vyčleněno 200 tisíc míst a tyto kapacity jsou již téměř úplně vyčerpány.

Mnoho lidí, kteří přijíždějí, potřebuje zdravotní péči a podporu. Velké procento z nich jsou děti bez doprovodu a oběti sexuálního násilí, říká OSN. Počet osamělých dětských migrantů vzrostl dvojnásobně mezi roky 2015 a 2016 a na konci minulého roku činil 25,846 osob.

Témata:  Itálie uprchlíci OSN (Organizace spojených národů)

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

26. dubna 2024 21:50

Biden poprvé deklaroval, že chce debatovat s Trumpem

Listopadovým prezidentským volbám v USA by měly předcházet předvolební duely obou kandidátů. Úřadující prezident Joe Biden se v pátek jasně vyjádřil, že nejpozději na podzim je ochoten debatovat s republikánským vyzyvatelem a svým předchůdcem Donaldem Trumpem, informovala AP. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy