Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Turecká opozice napadla ústavní referendum u soudu pro lidská práva

Turecko
Turecko
Foto: Pixabay

Istanbul - Největší turecká opoziční strana dnes u Evropského soudu pro lidská práva podala stížnost na dubnové referendum, které posílilo moc tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana.

V tureckém referendu z poloviny dubna zvítězili s 51,4 procenty zastánci změny parlamentního systému na systém prezidentský. O zrušení výsledků referenda Lidová republikánská strana (CHP) předtím neúspěšně usilovala u tureckého nejvyššího správního soudu. Evropský soud pro lidská práva se sídlem ve Štrasburku je institucí Rady Evropy.

Sociálnědemokratická CHP napadá hlavně rozhodnutí turecké volební komise (YSK), jímž uznala za platné i volební lístky a obálky, které sama neorazítkovala. Tento krok označila za protiprávní i OBSE, která průběh všelidového hlasování monitorovala.

"Referendum je z rozhodnutí YSK nelegitimní," řekl předseda CHP Kemal  Kiliçdaroglu (68) ve městě Izmir asi 100 kilometrů od Istanbulu.

Lídr CHP se 15. června vydal z Ankary na přibližně 450 kilometrů dlouhý protivládní pochod do Istanbulu. Tam je ve vězení Kiliçdaroglův spolustraník Enis Berberoglu odsouzený za vyzrazení státního tajemství. Toho se měl někdejší novinář a posléze poslanec dopustit tím, že předal tisku informace o tureckých dodávkách zbraní islamistům v Sýrii v roce 2014.

Témata:  Turecko Evropský soud pro lidská práva Recep Tayyip Erdogan

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy