Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Putin jednal s čínským prezidentem, SI Ťin-pching dostal nejvyšší ruské státní vyznamenání

Vladimir Putin
Vladimir Putin
Foto: kremlin.ru

Moskva - Ruský prezident Vladimir Putin se dnes v Kremlu sešel se svým čínským protějškem Si Ťin-pchingem. Oba považují ekonomické a politické vztahy mezi Moskvou a Pekingem za nejlepší fázi dosavadního rozvoje.

Obchod mezi Ruskem a Čínou se za první čtyři měsíce letošního roku podle Putina zvýšil o 37 procent, uvedla agentura TASS. Oba prezidenti během návštěvy podepíší podle dřívějších informací čínského ministerstva zahraničí kontrakty v celkové výši 10 miliard dolarů (230 miliard korun).

"Navzdory měnící se celosvětové situaci naše rozhodnutí rozvíjet rusko-čínské vztahy a důvěra v ně zůstává neochvějná," řekl čínský prezident na společném setkání s Putinem a podnikateli.

Si označil podobu nynějších vzájemných vztahů za výsledek dlouhodobé společné práce. "Jak zní rčení, že čím více lidí hodí dřevo do ohně, tím jasnější plameny budou," dodal.

Si Ťin-pching zároveň od Putina během ceremonie v Kremlu obdržel za "vynikající službu ruskému a čínskému lidu" nejvyšší ruské státní vyznamenání, a to Řád svatého apoštola Ondřeje. "Tímto oceněním Rusko uznává váš mimořádný příspěvek k rozvoji všeobecného partnerství a strategické spolupráce mezi našimi zeměmi," řekl Putin.

Ruský plynárenský gigant Gazprom začne novým plynovodem s názvem Síla Sibiře dodávat zemní plyn do Číny od 20. prosince 2019. Oznámil to dnes generální ředitel společnosti Alexej Miller. Asi 3000 kilometrů dlouhý plynovod by měl do Číny přepravovat až 38 miliard metrů krychlových ruského plynu ročně, uvedla agentura DPA.

Miller také předpověděl, že celková spotřeba plynu v Číně se v příštích letech vyšplhá na 300 miliard krychlových metrů ročně. Nový plynovod má pomoci Rusku snížit závislost na evropském trhu. Jeho výstavbu začátkem září 2014 slavnostně zahájil Putin.

Témata:  Vladimír Putin Si Ťin-pching 1 Čína

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 21:42

Soud zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy