Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Itálie se utápí v záplavě migrantů. Komise nabídla řešení

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: UNHCR

Štrasburk/Brusel - Rozvoj libyjských schopností, italských možností a větší snaha ostatních členských zemí ulevit Itálii jsou základem návrhů, které dnes představila Evropská komise ve snaze pomoci jihoevropské zemi přetížené migrační krizí. Návrhy mají sloužit jako základ k neformální diskusi ministrů vnitra zemí EU ve čtvrtek v estonském Tallinnu.

"Situace v Itálii je bezprecedentní. Volání italské vlády po evropské solidaritě je zcela oprávněné," řekl dnes novinářům první místopředseda Evropské komise Frans Timmermans, když návrhy představoval. Itálie podle něj v minulých letech předvedla v uprchlické krizi nevídanou úroveň solidarity. Podle Timmermanse je nyní třeba, aby své udělali také ostatní.

První místopředseda upozornil, že žádné z navrhovaných opatření není zázračným lékem, který by sám o sobě mohl složitou italskou situaci vyřešit. "Stačilo by, kdyby členské státy udělaly jen to, s čím už dříve souhlasily, že udělají," řekl v jasné narážce na státy ze střední Evropy, které se programu přerozdělování žadatelů o azyl z Itálie a Řecka zatím odmítají účastnit.

Neformální ministerské rady ve čtvrtek podle něj unijní exekutiva využije k opětovnému připomenutí členským státům, že by měly svou solidaritu Itálii prokázat. "Jsme v těsném kontaktu s italskou vládou," upozornil Timmermans. Věc podle něj počátkem týdne probíral i předseda komise Jean-Claude Juncker s italským premiérem Paolem Gentilonim.

Podle Iverny MacGowanové z nevládní organizace Amnesty International je ale dnes nabídnutý plán komise naprosto nedostatečný a neřeší ani zhoršující se situaci na hladině Středozemního moře ani nedostatečnou solidaritu mezi zeměmi Evropské unie. "Přesouvání další a další odpovědnosti na libyjskou pobřežní stráž je nezodpovědné, neefektivní a vede to na moři jen k umírání," prohlásila MacGowanová.

Mezi návrhy, které dnes komise představila, tak nechybí další podpora libyjských úřadů prostřednictvím projektů za 46 milionů eur (přes 1,2 miliardy Kč), vytvoření plně funkčního centra pro koordinaci záchranných akcí na moři v Libyi a vyšší financování kroků k řízení migrace na italské straně za 35 milionů eur (asi 945 milionů Kč). Spolu s Libyí se chce komise soustředit na lepší ochranu jižní hranice této severoafrické země, odkud migranti většinou k italským břehům vyrážejí.

Komise také slibuje zajistit co nejširší využití možností unijních agentur, od vyšších počtů mobilních týmů pro vyřizování azylových žádostí po odborníky na navracení těch, kdo na azyl právo nemají.

Témata:  uprchlíci EU Itálie

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy