Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kdo využíval daňových rájů? Rejstřík Panamských dokumentů zveřejněn

Panama Papers
Panama Papers
Foto: Pixabay

New York - Mezinárodní konsorcium investigativních novinářů (ICIJ) dnes rozšířilo databázi o společnostech a lidech využívajících daňové ráje. Přidáno bylo více než 200.000 firem a společnostní z kauzy Panamských dokumentů (Panama Papers).

Před doplněním bylo v rejstříku spojováno s Českou republikou 139 offshoreových společností, 36 adres a 36 lidí, nyní je to 173 společností, 233 českých adres a 272 lidí. ICIJ se zveřejněním databáze zároveň upozorňuje, že publikována byla hrubá data, ze kterých nevyplývá protizákonné využívání daňových rájů.

Databáze uvádí vedle společností vytvořených v daňových rájích vedle jmen a adres, ke kterým majetkové stopy vedou, ale také názvy firem a jména prostředníků, kteří s ustavením offshoreových subjektů pomáhali. Zpravidla jsou to právní kanceláře, které jménem svého klienta vznik společnosti řešily.

Zveřejněny naopak nebyly záznamy z bankovních účtů či korespondence. Samotné uvedení na seznamu automaticky neznamená, že daná osoba se dopustila protiprávního jednání. To připomíná i ICIJ.

Témata:  Panama Papers

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy