Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nizozemci chtějí soudit podezřelé ze sestřelení letu MH17

Sestřelený Boeing letu MH17 nad Ukrajinou: Střela raketového systémmu BUK zasáhně kabinu letadla. Tisíce šrapnelů ji proděraví naskrz.
Sestřelený Boeing letu MH17 nad Ukrajinou: Střela raketového systémmu BUK zasáhně kabinu letadla. Tisíce šrapnelů ji proděraví naskrz.
Foto: Dutch Safety Board

Amsterdam - Všichni podezřelí ze zkázy letu MH17 mají být souzeni v Nizozemsku. Při katastrofě před třemi roky zahynulo všech 298 lidí na palubě, drtivá většina z nich byli Nizozemci.

Oznámila to dnes nizozemská vláda, podle které se na tom shodl mezinárodní tým vyšetřovatelů vedený Nizozemskem. Ten loni uvedl, že letadlo společnosti Malaysia Airlines bylo sestřeleno ze země raketovým systémem Buk pocházejícím z Ruska. Žádné jméno podezřelých osob ale prozatím zveřejněno nebylo.

Nizozemský ministr zahraničí Bert Koenders v prohlášení sdělil, že vyšetřovací tým, jehož součástí je Austrálie, Belgie, Malajsie a Ukrajina, bude v práci pokračovat i během soudní fáze.

Případný soudní proces v Nizozemsku podle nizozemského práva přichází poté, co Rusko v roce 2015 zablokovalo snahu vytvořit kvůli incidentu mezinárodní tribunál.

Podle vyšetřovatelů byla raketa prokazatelně vypálena z území, které tehdy ovládali proruští separatisté. Není ale jasné, zda byl povstalcům vydán rozkaz, nebo zda povstalci jednali o své vůli. Rusko závěry vyšetřovatelů odmítlo jako zkreslené a politicky motivované.

Témata:  sestřelení Boeingu 777 nad Ukrajinou Nizozemí Rusko

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 16:34

Francouzská policie zadržela 16letého přivržence IS, který chtěl útočit během olympiády

Francouzské orgány činné v trestním řízení zadržely a začaly vyslýchat 16letého chlapce, který avizoval, že chce spáchat útok během letní olympiády v Paříži. Policie u něj našla slib věrnosti teroristické síti Islámský stát (IS). Případ převzala prokuratura, která se zabývá teroristickými činy, informovala ve středu francouzská zpravodajská televize BFM.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy