Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Posilování Turecka v Sýrii znamená vyhlášení války, tvrdí kurdské milice

Turecká armáda (Turkish Army)
Turecká armáda (Turkish Army)
Foto: tsk.tr

Damašek/Ankara - Šéf kurdských milicí YPG označil rozmísťování tureckých vojenských sil v blízkosti kurdských oblastí v severozápadní Sýrii za faktické vyhlášení války. Jednotky YPG tvoří jádro pozemních sil dobývajících Rakku, baštu Islámského státu. Ankaře se však nelíbí rostoucí vliv Kurdů v oblasti.

Šéf kurdských milicí YPG Sipan Hemo signalizoval nebezpečí ostrého vojenského konfliktu mezi oběma stranami. Ty v posledních dnech proti sobě spustily dělostřeleckou palbu. 

"Tyto (turecké) přípravy dosáhly úrovně vyhlášení války a mohly by v nadcházejících dnech vést k vypuknutí skutečných bojů," řekl Hemo v dnešním rozhovoru s Reuters.

Turecká armáda vtrhla loni do severní Sýrie, aby zajistila vliv Ankary v příhraničních oblastech a podpořila alianci povstalců ze Svobodné syrské armády (FSA). V posledních týdnech vyslala posily do oblastí severně od Halabu (Aleppa).

Napětí mezi Tureckem a syrskými Kurdy, které Ankara obviňuje ze spojení s kurdskými separatisty v Turecku, je komplikací i ve vztazích mezi Tureckem a USA.

Témata:  Kurdové Turecká armáda Sýrie

Aktuálně se děje

1. května 2024 10:11

Pozemní operace izraelské armády do Rafahu nevýslovnou katastrofou, varuje OSN

Pozemní operace izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy by byla "nevýslovnou katastrofou," prohlásil šéf Úřadu OSN pro koordinaci humanitárních záležitostí (OCHA) Martin Griffiths. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy