Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Bulharsko obviňuje české firmy ČEZ a Energo-Pro z narušování konkurence

ČEZ
ČEZ
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Sofia - Bulharský antimonopolní úřad obvinil tři distributory elektřiny, které vlastní české firmy ČEZ a Energo-Pro a rakouská EVN. Prý porušují pravidla hospodářské soutěže, protože diskriminují nezávislé obchodníky a omezují obchodování s elektřinou za volně dohodnuté ceny.

Firmy mají 30 dní na odpověď na obvinění, napsala agentura Reuters. Náklady na elektřinu jsou politicky citlivým tématem v zemi, která patří mezi nejchudší v Evropské unii. V roce 2013 protesty proti prudkému nárůstu cen elektřiny v zemi způsobily pád vlády.

"Vždy se řídíme ve své činnosti zákony a pravidly daného státu, tak je tomu i v Bulharsku. Seznámíme se s výtkami a jsme připraveni je vyvrátit jako v předešlých šetřeních," sdělil dnes mluvčí ČEZ Ladislav Kříž.

ČEZ vstoupil na bulharský trh ke konci roku 2004. Jeho distribuční i prodejní společnost zde obsluhuje přibližně tři miliony zákazníků, zejména v západní části Bulharska. Firma zde vlastní i další aktiva, mimo jiné černouhelnou elektrárnu ve Varně, jejíž provoz byl v lednu 2015 pozastaven.

Energo-Pro v Bulharsku působí prostřednictvím dceřiné společnosti Energo-Pro Varna. Společnost v Bulharsku prodává elektřinu více než 1,2 milionu zákazníkům.

ČEZ má v Bulharsku potíže dlouhodobě. Například 16. května 2016 bulharský úřad obvinil jeden z distribučních podniků ČEZ z dalšího zneužívání dominantního postavení na trhu. Distribuční podnik ČEZ konal podle úřadu proti zájmům spotřebitelů, když odmítl jedné místní firmě vyslovit souhlas s jejím připojením k síti.

12. července 2016 kupina ČEZ zahájila mezinárodní investiční arbitráž proti Bulharsku. Firma se k tomu rozhodla po celé řadě zásahů bulharských institucí poškozujících podnikání ČEZ.

27. ledna 2017 ČEZ oznámil, že chce na základě zájmu investorů zmapovat zájem o svá aktiva v Bulharsku. Jednání s vybranými zájemci zahájila firma v polovině května. Mezi zájemci je i energetická skupina Energo-Pro se sídlem v Praze.

Témata:  ČEZ Bulharsko energetika

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy