Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

EU a Japonsko našly politickou shodu na dvou zásadních smlouvách

Šinzó Abe, japonský politik a předseda vlády.
Šinzó Abe, japonský politik a předseda vlády.
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Brusel - Evropská unie a Japonsko na dnešním summitu v Bruselu potvrdily politickou shodu nad dohodami o ekonomickém a strategickém partnerství. Konkrétními texty obou dohod musí ještě pracovat právníci a obě musí také projít potřebným ratifikačním procesem.

Očekávaný krok novinářům oznámili japonský premiér Šinzó Abe společně s předsedy Evropské rady a Evropské komise Donaldem Tuskem a Jeanem-Claudem Junckerem. Dohody by měly začít platit někdy na počátku roku 2019.

Tusk ve svém vystoupení před novináři po dnešní schůzce s japonským premiérem politickou shodu interpretoval jako důkaz, že EU je navzdory britskému odchodu z bloku schopná angažovat se ve světě a jako odmítnutí snah o izolacionismus a obchodní ochranářství. "Jako Evropská unie jednoznačně věříme v politický smysl světa, který je založený na otevřenosti, spolupráci a obchodu," uvedl Tusk. Svět se podle něj nesmí vrátit o sto let zpět.

Obě strany dávaly před pátečním summitem velkých ekonomik G20 v Hamburku jednoznačně najevo ochotu těsně spolupracovat na základě společně sdílených hodnot, tedy demokracie, vlády práva a odhodlání podpořit otevřenou a spravedlivou globální ekonomiku, z níž budou mít všichni užitek.

Význam budoucí dohody o hospodářském partnerství je podle Junckera daleko hlubší než jen volný obchod a širší než evropské břehy. "Je to prohlášení o volném a spravedlivém obchodu v dnešním světě. Nastavuje standardy pro ostatní a dokládá, že uzavření se do sebe není dobré pro obchod, světové hospodářství ani pro zaměstnance," řekl Juncker. V protekcionismu, na který podle některých pozorovatelů stále více sází americká administrativa prezidenta Donalda Trumpa, není podle Junckera skutečná ochrana.

Japonský premiér před novináři prohlásil, že hospodářská dohoda se stane jedním ze základním pilířů růstu japonské ekonomiky. "Ukázali jsme silnou politickou vůli a společně držíme zástavu volného obchodu proti ochranářským trendům. Je to silná zpráva světu. Podobné dohody podporují mezinárodní obchod a investice. Japonsko i EU z ní budou mít velký prospěch," řekl Abe.

Dohoda o ekonomickém partnerství odstraní naprostou většinu cel a poplatků, které nyní při vstupu na japonský trh evropské společnosti platí. Podle komise jde o každoroční sumu okolo jedné miliardy eur.

Japonsko také otevře svůj trh pro klíčový evropský zemědělský export, možnosti se zvýší v řadě dalších oblastí, včetně významného automobilového průmyslu. Smlouva má nastavit vysoké standardy v ochraně práce, spotřebitelů i životního prostředí a bezpečnosti výrobků. Shoda ale zatím není na otázce ochrany investorů, kde unie prosazuje svůj nový model mezinárodního soudu a Japonsko se kloní spíše k tradičnímu, byť často kritizovanému arbitrážnímu systému.

Politici EU a Japonska dnes také řešili krizi na Korejském poloostrově. "Dohodli jsme se, že vyzveme mezinárodní společenství k posílení opatření, která by měla dál omezit dodávky potřebného vybavení, technologií i financování severokorejského nukleárního a raketového programu," řekl Tusk.

Rada bezpečnosti OSN nebyla ve středu v názoru na další postup vůči KLDR jednotná. Zatímco USA, Británie a Francie vyzvali k dalšímu přitvrzení opatření proti Pchjongjangu, Rusko a Čína, které mají také právo veta, naopak nabádaly k umírněnosti a Spojené státy varovaly před použitím síly.

"Sdílíme názor, že Severní Korea... stále silněji představuje novou úroveň hrozby mezinárodnímu míru a bezpečnosti," uvedli Tusk, Abe a Juncker ve společném prohlášení po summitu.

Témata:  EU Japonsko Donald Tusk Šinzó Abe

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 8:44

Izrael v noci zaútočil na Írán, tvrdí tisk

Izrael v noci na pátek zaútočil na Írán. Uvedla to americká média s tím, že jde o odvetu za jeho víkendový útok.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Hamás - zkratka pro Hnutí islámského odporu

Příměří s Hamásem se vzdaluje? Hnutí zvažuje stěhování z Kataru

Politické křídlo palestinského hnutí Hamás zvažuje přesun z Kataru, napsal americký deník The Wall Street Journal s odvoláním na své zdroje. Podle listu by stěhování zřejmě dále ohrozilo jednání o příměří mezi Hamásem a Izraelem, protože je zprostředkovává právě Katar, kde dlouhodobě pobývá lídr hnutí Ismáíl Haníja.