reklama

Hamáček v polské metropoli zastupoval Česko na schůzce 12 zemí střední a východní Evropy s Trumpem. Otázku, proč Česko nebylo ve Varšavě zastoupeno na úrovni hlavy státu jako drtivá většina ostatních zemí, je podle předsedy sněmovny záhodno adresovat prezidentské kanceláři. „Byl jsem pověřen panem prezidentem, abych jej tady zastoupil. Toto pověření je jeho právem a já jsem pověření rád přijal. Není to poprvé," řekl.

„Prezident Trump se jednoznačně jménem Spojených států přihlásil k Severoatlantické smlouvě a k článku pět (o kolektivní obraně). To zaznělo naprosto jasně," řekl Hamáček českým novinářům.

Připomněl, že to vše šéf Bílého domu podmínil tím, že všichni budou plnit své závazky, to ale podle něj Česko vnímá. „Ještě před tím, než přišel Donald Trump s těmito požadavky, tak naše vláda rozhodla o navyšování rozpočtu na obranu, aby postupně narostl na 1,4 procenta hrubého domácího produktu (HDP) s výhledem na dvě procenta. Čili i ČR bere tuto věc vážně," připomněl.

Ve Varšavě prezident USA prohlásil, že všechny členské státy NATO musí plnit své finanční závazky vůči alianci - a pochválil v této souvislosti Polsko, že jako jeden z mála členů NATO odvádí na obranu dohodnutá dvě procenta. ČRnaopak tento cíl neplní, stejně jako ostatní členské země se ale zavázala, že tak do roku 2024 učiní.

Hamáček je také rád, že se - po letech jednání s americkými politiky a po změně amerických předpisů - dostala při Trumpově návštěvě Varšavy na pořad i nabídka dovozu zkapalněného zemního plynu z USA, i jako možnost, jak snížit závislost na plynu z Ruska.

Pro Evropu je podle něj dobré, že bude mít alternativu. „Česká republika už alternativu má, jsme schopni dovážet plyn například z Norska. Jsou ale státy, které alternativu nemají, například Pobaltí, a poznaly to na sobě, když platily Gazpromu faktury," řekl Hamáček. Plyn z USA podle něj může vyvolat konkurenční boj, což bude to prospěšné pro všechny spotřebitele, protože může dojít ke snížení cen.

Možnost dovozu amerického plynu i do Česka závisí podle Hamáčka na příštím propojení plynovodů, v současnosti ale Česko potíže s dodávkami plynu nemá, to je spíše problém jiných států, které americkou iniciativu velmi vítají.

Hamáček uvedl, že i během schůzky Trumpa se zástupci tuctu států, sdružených v tzv. iniciativě Trojmoří, zdůraznil, že „pro Českou republiku to není alternativa ke členství EU" a iniciativa „nemůže být ani chápána jako alternativa či nějaké východní křídlo EU". Smysl má ale snaha i touto cestou zlepšovat stav infrastruktury či energetické bezpečnosti ve střední a východní Evropě.